Közélet

300 ezren először vehetnek részt EP-választáson, több mint 10 000 fogvatartott szavazhat a börtönökben

Pozsony | Összesen 4,4 millió szlovák állampolgár vehet részt a szombati európai parlamenti választáson – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ).
TASR

2019. május 25. 10:21

- Somogyi Tibor felvétele

Körülbelül 7500 az elsőválasztók száma, akik először vehetnek részt választáson életükben. „Azokról van szó, akik az államfőválasztás óta töltötték be 18. életévüket” - mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Velük együtt körülbelül 300 ezer azoknak a száma, akik először szavazhatnak EP-választáson, vagyis az öt évvel ezelőtti európai választás óta töltötték be a 18-at.

Azok az uniós állampolgárok is leadhatják a voksukat, akiknek Szlovákiában van állandó lakhelyük, ehhez regisztrálniuk kellett a választói névjegyzékbe. Természetesen ők is csak a szlovákiai jelöltek közül választhatnak.

 

2019. május 25. 10:00

GALÉRIA: Megkezdődtek az EP-választások

Több mint 10 000 fogvatartott szavazhat az európai parlamenti választáson, szombaton. 17 büntetés-végrehajtási intézetbe és a trencséni (Trenčín) börtönkórházba visznek mozgóurnát a választási bizottságok tagjai.

A szlovákiai börtönökben jelenleg 10 528 fogvatartott van. „Közülük 64 fiatalkorú, ők nem szavazhatnak a szombati választáson" - mondta a TASR-nek Katarína Nováková, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) kommunikációs osztályának vezetője.

Az előző EP-választásokon nagyon alacsony volt a részvétel a fogvatartottak körében. 2014. május végén például mindössze 2,06 százalékuk élt szavazati jogával – derül ki a ZVJS statisztikáiból.

„A alacsony részvétel valószínűleg annak tudható be, hogy a fogvatartottak nem tudatosítják, hogy az EP-képviselet fontos a büntetés-végrehajtás szabályozásának szempontjából is. A köztársasági elnök megválasztása, aki kegyelmet adhat, amnesztiát rendelhet el, több elítéltet érdekel” – tette hozzá Nováková.

Az EP-választáson élhet szavazati jogával az a vádlott vagy elítélt személy, aki Szlovákia vagy más EU-tagállam állampolgára, Szlovákiában van állandó lakóhelye, és a választás napjáig betölti 18. életévét, ugyanakkor nem tiltották el a közügyektől, valamint nincs olyan fertőző betegsége, ami miatt karanténban van.

Az a fogvatartott is szavazhat, aki más uniós tagállam polgára, de Szlovákiában van állandó lakhelye” - mondta Nováková. Hozzátette az a 18. életévét betöltött, az ország területén fogva tartott szlovák állampolgár is élhet szavazati jogával, akinek nincs állandó lakhelye Szlovákiában, sem egy másik tagállamban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

7,5 millió eurós nyereséggel zárult a szlovákiai jégkorong-vb

Pazar koncerthelyszínt talált az Omega

Frissítve

Ismét csak egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sikerült megválasztani

Ki állítja meg a házigazda Brazíliát?

Elnapolták a politikusok válaszadási jogáról szóló vitát

Gelléék és Vlčekék is a döntőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?