30 év múlva 10 milliárdan leszünk

Pozsony |

Az ENSZ demográfiai előrejelzései szerint 2050-re a Föld lakossága eléri a 9,7 milliárd főt, azaz a következő 30 évben kétmilliárddal leszünk többen. Ennek a növekedésnek a fele azonban csupán kilenc ország népességnövekedésének tulajdonítható.

A legnagyobb növekedés Afrikában várható, ahol a lakosok száma 2050-re megduplázódik. Innen leginkább Nigériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában és Tanzániában várható a népességrobbanás. Ez nem meglepő, hiszen ebben a régióban átlagosan 4,6-szor szül egy nő. Összehasonlításképpen: Európában és Észak-Amerikában 1,7-szer. Ezenkívül Indiában, Pakisztánban, Indonéziában, Egyiptomban és az USA-ban ugrik meg a lakosok száma. India egyébként 2027-re Kínát is megelőzi, ezzel a világ legnépesebb országa lesz. Szlovákia lakossága az ENSZ előrejelzései szerint ötmillió alá süllyed. Gyurgyík László demográfus a nagy szórásra hívja fel a figyelmet. „Ezek a számok Afrika országaiban nagyobbak, az európaiakban kisebbek. Az tény, hogy a demográfia motorja Afrika, de ott vannak a legnagyobb egészségügyi problémák is, relatíve ott él a legtöbb AIDS-es, kevés az időskorú. Ezzel ellentétben Japánban, az egyik legcivilizáltabb ázsiai országban, nagy az idősek aránya és kevés az utánpótlás” – mondta a szakember.

Az előrejelzések szerint a népesség továbbra is folyamatosan öregszik. Jelenleg minden tizenegyedik ember 65 év feletti, 2050-re azonban minden hatodik ember fog ebbe a korosztályba tartozni, Európában és Észak-Amerikában minden negyedik. Az életkörülmények javulásának köszönhetően átlagosan tovább élünk, viszont a nők egyre kevesebb gyereket vállalnak. 1990ben átlagosan 3,2-szer szültek a nők, ez a szám mára 2,5-re csökkent, 2050-re pedig 2,2-t jósolnak.

„Elméletileg kettes termékenységi szám szükséges ahhoz, hogy a népesség stabilan fennmaradjon, de a gyakorlatban ez a szám 2,1. Valóban megfigyelhető a csökkenés, de ha majd a kritikus érték alá süllyed, akkor lesz értelme beszélni róla. Az biztos, hogy a gyorsuló ütem, amely az elmúlt száz évben megfigyelhető volt a népességnövekedésben, lassulni fog” – kommentálta Gyurgyík.

A távolabbi jóslások szerint körülbelül 100 év múlva bolygónk népessége meghaladja a 11 milliárd főt. (szh, un.org)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?