2100-ra alaposan megfogyatkozunk

Pozsony |

<p>Szlovákia lakosságának harmada elfogy a következő 83 évben, derül ki az ENSZ legfrissebb népesedési jelentéséből. Magyarországon a fogyás még erősebb lesz, a lakosság a vizsgált időszak-ban 37,5%-kal csökken.</p>

2100-ig közel 30%-kal csökken majd Szlovákia lakossága, derül ki az ENSZ legfrissebb népesedési jelentéséből. Eszerint a lakosság már csak a következő években növekszik, 2020-ra érheti el a maximális 5,451 millió főt, majd fokozatos csökkenésnek indul. 2050-re már 5 millió alá esik, majd 2090-re újabb egymillióval csökken. Az előrejelzés szerint 2100-ban csak 3,834 milliónyian élnek majd Szlovákia területén. Hasonlóan, vagy kicsit talán még rosszabbul is alakul Magyarország népessége, ott ugyanis már ma is csökken a lakosság száma. 2010-ben esett 10 millió alá, 2035-ben már csak 9 milliónyian lesznek, a nyolcmilliós határt pedig 2055-re közelíti meg. Az évszázad végére 6,388 milliónyi lakosa lesz az országnak.

A trend egész Európában a lakosság csökkenését mutatja, lesznek olyan országok is azonban, ahol a következő évtizedekben növekedésre lehet számítani. Nagy-Britanniában például a jelenlegi 65 millióról 80 millió fölé emelkedik a lakosság száma, Franciaország 65 milliós országból 74 milliósra nő. Németország lakóinak száma a kezdeti emelkedés után a jelenleg 81,7 millióról 2025-re 82,5 millióra emelkedik, majd csökkenésnek indul, és az évszázad végén már csak 71 milliónyian lesznek. A felmérésből kiderül, hogy elsősorban Kelet- és Dél-Európa lakossága csökken majd, miközben Nyugat-Európáé stagnálni fog, Észak-Európában – a jelentés ide számítja Nagy-Britanniát is – pedig a jelenlegi 94 millió helyett már 126 milliónyian fognak élni. Európa teljes lakossága jelenleg 740 millió, ez 653 millióra esik majd vissza 2100-ra, miközben a világ lakossága a jelenlegi 7,6 milliárdról 11,2 milliárdra emelkedik. 

A migráció sem segít

Már 2020-tól csökkenésnek indul Szlovákia lakosságának száma, az évszázad végére pedig a jelenlegi 5,43 milliónak a 70 százalékára zuhan a lakosok száma, derül ki az ENSZ legfrissebb népesedési jelentéséből. A mérséklődést a pozitív migrációs hatás sem állítja meg.

Boris Vaňo demográfus, a Demográfiai Kutatóközpont (VDC) munkatársa szerint a számok valószerűek, habár ilyen hosszú távú szlovákiai előrejelzés még nem született. „A csökkenés reálisnak tűnik, a mi prognózisaink szerint is 2020-tól fogyni kezd a lakosság – mondta lapunknak Vaňo. – A csökkenés a következő évtizedekben folytatódni fog, ez valós trend, azt azonban nehéz megjósolni, hogy 2100-ra valóban 3,8 millióra esik a népesség, vagy valamivel magasabb lesz. Elméletileg elképzelhető, de szerintem ennél enyhébb lesz a csökkenés.” A VDC előrejelzése 2060-ig mutatja az adatokat, szerintük a lakosság száma akkorra érheti majd el az 5 milliót. Az ENSZ-jelentés azonban akkorra már csak 4,7 millió lakost prognosztizál.

Szerinte természetes szaporodással nem állítható meg a népesség fogyása, sőt a VDC a népességcsökkenésbe beleszámította a migrációt is. „A migráció nélkül a lakosság száma még nagyobb mértékben csökkenne, a bevándorlók nélkül a mi számításaink szerint is bőven 5 millió alá bukna Szlovákia lakossága 2060-ra – állítja az elemző. – Ahhoz, hogy csökkenés egyáltalán ne legyen, a migrációs növekedésnek jóval nagyobbnak kellene lennie, mint ami ma reálisnak tűnik, egyben a születési rátának is emelkednie kellene.” Az ENSZ-jelentés szerint Szlovákiába a következő évtizedekben ötévente mintegy 4-5 ezer betelepülő érkezhet. A népesség szempontjából a régiónkban Csehország áll majd a legjobban, ott a lakosság csak a jelenlegi szint 86 százalékára, vagyis mintegy 8,9 millióra csökken. (lpj)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?