Közélet

2018-tól jobban védik a bűntettek áldozatait

Pozsony | Januártól új törvény védi a bűncselekmények áldozatait. A széleskörű szakmai segítség mellett már a kártérítés megítélése is egyszerűsödik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 7. 09:17

bíróság ítélet

Több információ

A parlament jelentős többséggel hagyta jóvá azt az új jogszabályt, mely először is bevezeti az áldozat és a különösen sebezhető áldozat fogalmát a jogrendbe. A szabályzás rendelkezik arról, hogy az áldozatoknak joguk van az információhoz, illetve arról, hogy az első kontaktus során konkrétan milyen információkra jogosultak az áldozatok. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például a rendőr családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetben jár el, köteles pszichológus és egyéb szakmai segítséget nyújtó szakemberek és szervezetek elérhetőségével ellátni az áldozatokat. A törvény arra is kitér, hogy az áldozatokat a legérthetőbb módon kell felvilágosítani. A jogszabály arról is rendelkezik, milyen segítség jár az áldozatoknak általában és milyen a különösen sebezhető áldozatoknak. Az utóbbi csoportba a gyermekek, a 75 évesnél idősebbek a nők illetve az egészségkárosodottak tartoznak.

Egyszerűb kártérítés

Januártól a jogi és pszichológiai segítségnyújtás mellett az áldozatok jogosultak a további bántalmazással és zaklatással szembeni védelemre. Az új törvénynek köszönhetően az áldozatoknak már a bűnvádi eljárás során meg kell ítélni a kártérítés összegét, eddig erről egy külön, civil bírósági eljárás keretében döntött a bíró.

Januártól hatályos a bírókra vonatkozó törvény egyik rendelete is, mely szerint a bírók értékelése nyilvános lesz és a tárca honlapján bárki számára hozzáférhető. Az intézkedés értelmében minden bíróság elnöke legkésőbb január végéig köteles eljuttatni a tárcához 2014-re visszamenőleg a bíróságok bíráinak értékelését. (ie)

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.