Közélet

175 ezren élnek segélyből

Pozsony | A javuló munkapiaci helyzetnek köszönhetően egyre kevesebben szorulnak rá az állam támogatására. Az anyagi szükséghelyzetben levőknek folyósított segélyt idén októberben már csak nem egész 80 ezren vették igénybe, de még mindig több mint 175 ezren élnek segélyből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 27. 07:16

euró
Illusztrációs felvétel - Jozef Jakubčo

Havonta csaknem 11 millió eurót fizet ki az állam szociális segélyként, ebből mintegy 175 ezer ember él, ennyi ugyanis azok száma, akiket a hivatal a segélyezettekkel együtt elbírált személyekként – házastárs, gyerekek – tart nyilván. Ez alapján egy rászoruló átlagosan 62 eurót kap az államtól. A segélyből élők száma az elmúlt évben 20 ezerrel csökkent, de még így is a teljes lakosság 3,2 százalékának a segély jelenti a rendszeres havi bevételt. Ők azok, akiknek a bevétele nem éri el a létminimumot, ami egyedül élő esetében csaknem 200 euró, az egy háztartásban élők esetében a második felnőttre azonban már csak 139,16 eurót, a gyermekekre pedig 91,06 eurót számolnak. 
A munkaügyi tárca által közzétett jelentés szerint az egyes régiók között továbbra is látványos különbségek vannak, a legtöbb segélyezett azokban a régiókban él, ahol magas a munkanélküliség.


A segélyre a legtöbben a Rimaszombati járásban szorulnak rá, csaknem 12 ezren, ami a járás lakosságának a 14 százaléka. Itt csak októberben csökkent 20 százalék alá a munkanélküliség, a hivatal adatai alapján 19,83%-os volt, ami azt jelenti, hogy az összes nyilvántartott munkanélküli száma 9045 volt. A sorban a Nagyrőcei járás következik 5,6 és a Gölnicbányai járás 3,7 ezer segélyezettel. Az előbbiben ez az összlakosság 14, az utóbbiban a 12 százaléka. A legkevesebben már hagyományosan az ország nyugati járásaiban élők igénylik ezt a támogatást. Pozsony egyes járásaiban ezek aránya 0,14 és 0,30 százalék között mozog, de például a Szenci járásban is csupán 0,22 százalék, ami 177 segélyezettet jelent. A szociális támogatások teljes havi összege októberben 13,484 millió euró volt, ebbe azonban már beleszámítják például a kiegészítő segélyt, amit a frissen elhelyezkedett segélyezettek 12 hónapon át kaphatnak az államtól, vagy az iskolai étkeztetés költségeit a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Az év első 10 hónapjában az állam összesen 123 millió eurót költött a segélyekre, a szociális támogatásokra pedig összesen csaknem 147 millió euró fogyott el. 


A szociális támogatások összege korántsem a legnagyobb tétel az állam szociális jellegű kiadásainak sorában. Családtámogatásra például havonta 62 millió eurót költ, amiből a legnagyobb tétel a gyermekgondozási segély – havi 30,7 millió euró –, majd a családi pótlék – havi 25 millió euró. (SITA, mi, lpj)

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.