Közélet

1000 euró a bruttó átlagbér

Pozsony | Gyors gazdasági növekedés, egyre több új munkahely, ezer euró feletti átlagbér – a Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint ez jellemzi az ország gazdaságát. Az ország egyes régiói és gazdasági ágazatai között azonban továbbra is szakadéknyi különbségek vannak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 8. 08:00

A javuló gazdasági mutatók a béreken is meglátszanak. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint az országos bruttó átlagbér a második negyedévben az ország történetében először átlépte az ezereurós álomhatárt. Pontosan 1004 euró, vagyis 6,4 százalékkal nőtt (az inflációt figyelembe véve 3,5%-kal) az egy évvel korábbihoz képest. Ilyen gyors bérnövekedésre nem volt példa a 2008/09-es világgazdasági válság óta. A legnagyobb éves növekedést (8 és 9% közöttit) Nyitra és Zsolna megyében mérték.

A bruttó 1000 eurós fizetés azonban a lakosság mintegy kétharmada számára elérhetetlen álom. A statisztikát erősen ferdíti a pozsonyi adat, a fővárosban ugyanis a havi bruttó átlagbár eléri az 1258 eurót, míg a többi megyében jóval ezer euró alatt mozog. A fővárosi adatot leginkább Nagyszombat megye közelíti meg, 942 euróval, míg a sor végén kullogó Eperjes megyében csupán 758 euró.

Erőteljes különbségek vannak az egyes ágazatok között is. Míg a bankszektorban 1991, az IT-ágazatban 1772 eurós átlagbért fizetnek, addig az éttermi és szállodai szolgáltatásokban ez csupán 567, az építőiparban pedig 715 euró.

 

A súlyos munkaerőhiány miatt nőnek a fizetések

2018. augusztus 28. 15:58

A súlyos munkaerőhiány miatt nőnek a fizetések

Minimálbéren

Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint még ez sem fedi teljesen a valóságot, hiszen az egyes ágazatokon belül is jelentős különbségek vannak: míg a magasabb beosztásban levő alkalmazottak az ágazati átlagnál többet keresnek, addig a dolgozók jelentős része minimálbér közeli összegért dolgozik.

Szlovákia gazdasági teljesítménye az idei második negyedévben 2015 óta nem látott ütemben, 4,2%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

„A kiugróan jó eredmény elsősorban a kivitel gyors, több mint 8%-os növekedésének, a gombamód szaporodó beruházásoknak és a bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhető” – nyilatkozta Mária Valachyová.

Szlovákia gazdasági növekedése a 2. negyedévben elérte a 4,2%-ot

2018. szeptember 7. 14:08

Szlovákia gazdasági növekedése a 2. negyedévben elérte a 4,2%-ot

Növekvő profit

A második negyedéveshez hasonló ütemben nőhet a szlovák gazdaság az év hátralevő részében is. A beruházások csak az idei második negyedévben meghaladták az 5 milliárd eurót, ami nagyjából az ötödével több, mint egy évvel korábban. A cégek ráadásul egyre nagyobb profitot termelnek: a második negyedévben az összesített nyereségük meghaladta a 3,3 milliárd eurót, ami 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

30 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma az országban

A lendületben levő gazdaság gerjesztette növekvő keresletnek és beruházásoknak köszönhetően a cégeknek egyre több alkalmazottra van szükségük, ami a munkapiacon is meglátszik. A második negyedévben 2,56 millió embernek volt munkája az országban, nagyjából 30 ezerrel többnek, mint egy évvel korábban, miközben továbbra is 25 ezer betöltetlen állást regisztrálnak. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy az elmúlt egy évben az állástalanok száma is csaknem az ötödével, 181 ezerre esett vissza. Jelenleg így a gazdaságilag aktív lakosság nagyjából 6,6 százalékának nincs munkája, szemben az egy évvel korábbi 8,1 százalékkal. A férfiaknál ez az arány 6,2, a nőknél 7,2%. A korosztályokat tekintve a legtöbb munkanélküli, 62 ezer – az összes állástalan harmada – 35 és 49 év közötti. A munkanélküliség minden korosztály esetében csökkent. A legjelentősebb csökkenés a 35–49 év közöttieknél volt, ők 14 ezerrel vannak kevesebben. A munkanélküliség minden megyében csökkenő tendenciát mutat, a leglátványosabban Eperjes (25,9%-kal) és Pozsony megyében (25,8%kal) esett vissza. A regionális munkanélküliségi ráta továbbra is Besztercebánya (10,1%) és Kassa (10%) megyében a legmagasabb. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tarics Lőrincz Margit

Egy akarással kiküzdött őrhely

koronavírus utazás

A Közegészségügyi Hivatal azok jelentkezését várja, akik a közelmúltban Dél-Afrikában jártak

budapest eye

A külhoni magyarok és a magyarországi független sajtó szomorú viszonyáról

dac

GALÉRIA: Balic korai góljával győzött a DAC a trencséni hidegben

Az útburkolat felújítását a Cestné Stavby Liptovský Mikuláš nevű vállalat végezte

VIDEÓ: Elő a gumicsizmákkal, új aszfaltburkolatot kapott a járda

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.