Fico több milliós kárpótlást ígért a földrengés károsultjainak (FOTÓK)

Fico több milliós kárpótlást ígért a földrengés áldozatainak

Robert Fico (Smer) miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a kormány segít az októberi földrengés által sújtott kelet-szlovákiai falvakban élőknek. Ezt a varanyói járásbeli Gyapál községben tett látogatása során jelentette ki, hozzátéve, hogy a segélycsomagok egy részét már elutalták, és ha a kormány is rábólint a terveikre, akkor hamarosan további támogatásokat folyósítanak.

„Amikor katasztrófákról van szó, a politikát félre kell tenni. Örülök, hogy itt áll mellettem Milan Majerský, a KDH elnöke, aki ebben az esetben elsősorban az Eperjes Megyei Önkormányzat elnökeként van jelen. A csütörtöki nap során a kormány hozott néhány döntést, amit most egy csomagban próbálunk megfogalmazni. Ha a károk összességéről beszélünk, amit a földrengés okozott, akkor azt mondhatjuk, hogy egy megközelítőleg 8–16 milliónak megfelelő csomagból kell az államnak gazdálkodnia, ami a keletkezett károk kárpótlását illeti. Ez nem egy milliárd euró, maximálisan mindössze 16 millióról beszélünk, tehát úgy gondolom, készen állunk arra, hogy fokozatosan segítsünk minden rászorulónak. A nap folyamán egy olyan családnál is jártam, akik teljesen elveszítették a lakásukat, ezért is gondolom azt, hogy a megoldásra nagy szükség van”

– mondta Robert Fico kormányfő a földrengés által sújtott települések polgármestereivel tartott tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

A kormányfő szerint legalább két formában szeretnének segítő kezet nyújtani a károsultaknak. „Az első modell a munka-, szociális és családügyi minisztériumon keresztül lesz lebonyolítva, mely egy 800 eurós támogatásban rejlik minden egyes háztartás számára, majd azt követően további 15 000 eurót biztosítunk minden egyes károsult önkormányzatnak. A másik modell az állami tartalékok felhasználásában rejlik, melynek kapcsán a csütörtöki nap folyamán 1,5 millió eurót különítettünk el. Ezt az összeget az egyes település között osztanánk szét. A szóban forgó másfél milliós csomag elsősorban az önkormányzati ingatlanok megsegítését szolgálná, de meg kell várnunk az úgynevezett szükségállapot végét, amikor ezekkel a pénzcsomagokkal a belügyminisztériumhoz fordulhatunk. Még egyszer szeretném kihangsúlyozni,  nem látom okát annak, hogy a kormány ne tudná biztosítani az ilyen volumenű kártérítést” – mondta Fico.

Fico több milliós kárpótlást ígért a földrengés áldozatainak

Ígéretet tettek

A kormányfő ezen kívül egy harmadik kártérítési lehetőségről is beszélt, mégpedig az úgynevezett „Újítsd meg a házadat” nevű projektről, amelybe elmondása szerint jövő hét hétfőtől további 1000 ház tulajdonosa kapcsolódhat be.

„Ez elsősorban egy olyan felhívás, amely bár a házak szigetelésére vonatkozik, a támogatás egy része a kármentesítési célokra is felhasználható. Az idő szűke ellenére sajnos továbbra is korlátoz bennünket az a tény, hogy még nem hagytuk jóvá a kormány programnyilatkozatát. Ezért bizonyos folyamatok be vannak fagyasztva, de amint jóváhagyják, meg lesz kötve a kezünk. Ismétlem, hogy a becsült összeg az az összeg, amelyet az állam kezelni tud. Megállapodtunk abban, hogy a megyeelnök lesz a kapcsolattartó a kormány és az érintett önkormányzatok között. Ha segítenek nekünk a papírmunkával és a keletkezett kár számokba vetésével, akkor garantáljuk a kormány nevében, hogy a kártérítést meg fogják kapni”

– mondta Fico.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter (Hlas) beszédét egy nyilvános bocsánatkéréssel kezdte, melyet az állam nevében tett az előző kormány kevésbé sikeres lépéseire és cselekedeteire reflektálva. Szerinte az előző kormány többször is elszalasztotta az azonnali segítségnyújtás lehetőségét a különféle tragédiáktól, természeti katasztrófáktól és egyéb nehézségektől szenvedő lakosoknak. „Meg akarjuk változtatni a válságkezelés módját, hogy az állam proaktívan lépjen fel az emberek érdekében, hogy az önkormányzatnak, amely három és fél éve az egyetlen működő egység itt, ne kelljen újra beavatkoznia a válsághelyzetekbe” – mondta az újonnan kinevezett belügyminiszter.

Fico több milliós kárpótlást ígért a földrengés áldozatainak

Több milliós kár

Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszter is megerősítette Fico szavait, miszerint a földrengés által érintett háztartások maximum 800 eurót kaphatnak.

„Jelenleg közel 900 kérelmet regisztráltunk, és ezek közel felét már ki is fizettük. Az önkormányzatok 15 ezer eurót kaphatnak a program keretében, persze ezt a pénzösszeget is a lakosokra kell fordítaniuk”

– zárta Tomáš.

Október 9-én, este 20 óra 30 perc tájékában 4,9 magnitúdójú földrengés volt Kelet-Szlovákiában, a rengés epicentruma a Varrannói járásban található Gyapár községnél volt, 17,8 kilométeres mélységben. Beszámolók szerint a rengést érzékelték Kassán és Eperjesen, Homonnán, Felsővízközön és Szinnán, Tőketerebesen és Nagymihályban, de Rozsnyón és Plesőcön, Ólublón és Poprádon, illetve még Besztercebányán is. A rengést az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormányának földtani intézete, az USGS is regisztrálta. A földmozgás több családi házban, önkormányzati épületekben és több templomban is óriási károkat okozott. Néhány ház lakhatatlanná vált, és nem kizárt az sem, hogy a megsérült templomokat is le kell bontani.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?