Közélet

Felavatták Petőfi Sándor szobrát Rimaszombatban

Rimaszombat. Közel kétezer fős ünneplő közönség előtt leplezték le szombaton délelőtt Rimaszombatban, a Tompa Mihály téren Petőfi Sándor szobrát.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. május 31. 10:00

Lehull a lepel
Somogyi Tibor felvétele
Az Izsó Miklós gipszmintája alapján Győrfi Lajos szobrászművész és Varga Imre bronzöntő mester által elkészített, az egyik legszebb Petőfi-szoborként számon tartott köztéri műalkotást Tőzsér Árpád és Karol Vlachovský költő leplezte le. A szoboravató ünnepségen a magyarországi és szlovákiai politikai, kulturális és társadalmi élet kiemelkedő személyiségei tisztelegtek Petőfi Sándor emléke előtt. B. Kovács István, a Petőfi-szoborbizottság elnöke ünnepi beszédében a nemzetek közötti megbékélés, az európaiság, a polgári öntudat szimbólumaként állított szobor jelképes összekapcsoló és megtartó küldetéséről, Petőfiről mint a szabadságszeretet jelképéről emlékezett meg. A szoboravató ünnepségen szinte mindegyik szónok azt hangsúlyozta, hogy egy ország építésének első két tartóoszlopa 2004. május 29-étől Tompa és Petőfi szobra Rimaszombatban. A lelkes közönség előtt Tőzsér Árpád egy jövendőbeli szoborpark gondolatát vetette fel – helyet és teret adva számos más jeles gömöri személyiségnek. Bugár Béla, az MKP elnöke köszöntőjében a szlovák és magyar nemzet közös múltjáról szólva a méltán mindkét nemzet fiának tekinthető Petőfi Sándor nemzeteket összekötő szerepét hangsúlyozta európaiságunk vállalásakor, Szlovákia és Magyarország uniós taggá válásának történelmi apropóján. A rimaszombati önkormányzat szlovák képviselőinek anyanyelvükön köszönte meg, hogy támogatták Izsó Miklós alkotásának elhelyezését. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes szintén szólt szlovákul is. Petőfi Sándor élete kapcsán az európai polgári értékrend erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Erdélyi Géza református püspök a 130 év után végre köztérre került Petőfi-szobor kapcsán kiemelte: mostantól a költő szelleme erősíteni és bátorítani fogja az utókort, az itt élőket. Az 1848-as márciusi események jelképes, máig élő hatásáról a következőket mondta: „Mi is történt akkor, azon a nevezetes márciusi napon? Az ige és a vers hatalmával öltött testet a szabadság nagy eszméje 1848-ban. Mindig konkrét nemzetek teremtik a kultúrát, ez a talaj az, amelyben a nagy egyéniségek megteremnek. Kívánom, ez a táptalaj legyen továbbra is termékeny.” Az alkotás leleplezése után az ünneplő közönség több tucatnyi koszorút helyezett el a szobor talapzatánál. Az avatóünnepséget késő estébe nyúló színes műsor zárta.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
sd

ÖSSZEFOGLALÓ: Növekedik az adóbónusz összege! Mikor érkezik a 14. nyugdíj?

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes

TRAGÉDIA: Megfulladt saját otthonában egy nő

Színpadi műsort adtak elő a kamionban, majd le is ültek a Mikulás mellé (A szerző felvétele)

Sokan várták a Mikulást Dunaszerdahelyen (FOTÓK)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.