Közel 59 ezer ember halt meg tavaly Szlovákiában

gyászhír
Pozsony |

Közel 59 ezer ember halt meg tavaly Szlovákiában, ami csaknem 5 500-zal több az elmúlt öt év átlagánál. Az előző öt évhez képest 10,2 százalékkal nőtt a halálozások száma. A második világháború óta nem haltak meg ennyien egy év alatt. A legtöbb halálozást tavaly decemberben regisztrálták – tájékoztatott szerdán a Statisztikai Hivatal.

„Az előzetes adatok alapján 2020-ban volt a legtöbb haláleset Szlovákiában a második világháború vége óta. Több mint tíz százalékos volt az éves növekedés, szeptemberig hasonlóan alakultak az elhalálozási adatok, mint az előző években, de októbertől megnövekedett a halálesetek száma” – mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai főosztályának igazgatója.

Az előző évek adataihoz képest 15 százalékkal több 65 évnél idősebb ember halt meg 2020-ban. Trencsén és Eperjes megyében történt a legtöbb eset. A decemberi halálozások száma 58 százalékkal, az idősek körében pedig több mint 70 százalékkal haladta meg az előző évek átlagát.

A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint utoljára a második világháború utolsó évében, 1945-ben regisztráltak annyi halálesetet, mint az elmúlt évben. 1945-ben 67 500 ember halt meg, 1927-ben több mint 59 ezer.

Az előzetes adatok alapján tavaly decemberben 7282 ember halt meg Szlovákiában, ami 58 százalékkal haladta meg az előző öt év átlagát. A leginkább érintettebbek a 65 és 74 év közöttiek. Az elmúlt évben csaknem 5900-zal több idős ember halt meg, mint az előző években, ami 14,8 százalékos növekedést jelent.

A Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy tavaly decemberben rendkívüli növekedést regisztráltak, 71,1 százalékkal több idős ember halt meg akkor, mint átlagosan az elmúlt öt évben, ebben a hónapban. Hosszabb ideje minden évben megfigyelhető, hogy az elhunytak háromnegyede 65 év feletti. Tavaly novemberben és decemberben azonban a halálesetek akár 80 százaléka is ebben a korosztályban történt.

Az ország három megyéjében emelkedett jelentősen a halálesetek száma az ötéves átlaghoz képest, ezek közül Trencsén és Eperjes megyében több mint 14 százalékkal. A legkisebb növekedés ebből a szempontból Pozsony és Besztercebánya megyében volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?