PR CIKKEK

Korszerű munkaerő-piaci és pályaválasztási információs rendszerek karnyújtásnyira

A mai globális, gyorsan változó világban egyre nagyobb szerepe van az oktatásnak és a munkaerő-piacon való elhelyezkedésnek. Ebben kulcsfontosságú szerepet töltenek be azon információs rendszerek, amelyek naprakész információkat nyújtanak a munkaerő-piac helyzetéről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. november 4. 14:04

Trexima

Az egyik kiemelkedően fontos rendszer a tipikus pozíciók integrált rendszere (TPIR), amely multifunkciós, aktív eszközként szolgál a munkahelyek rugalmas betöltésére és a munkanélküliség szisztematikus redukálására. A www.tpir.sk oldalon megtalálható a rendszer rövid jellemzése magyar nyelven. A teljes weboldal szlovák nyelven ingyenesen elérhető a www.istp.sk weboldal felkeresésével (ISTP – Integrovaný systém typových pozícií).

istp

Az ISTP összekapcsolja a keresletet a munkakínálattal, észszerűsíti a foglalkoztatással kapcsolatos közvetítői, tanácsadói és pályaválasztási szolgáltatásokat. Segítséget nyújt az egyes szakmák és az alkalmazottak kiválasztásában. Lehetővé teszi az érdeklődők számára az iskolai végzettség és gyakorlat felkészültségüknek lemérését és 4-5 testreszabott tehetségük kibontakoztatásához legmegfelelőbb szakmát.

Trexima

Továbbá a „Munkaerő-piaci előrejelzések a Szlovák Köztársaságban II“ elnevezésű országos és nemzetközi viszonylatban is nagy elismerésnek örvendő rendszer egyedi aprólékos felbontásban, az egyes foglalkozások, régiók és gazdasági ágak szerint vannak jellemezve a munkaerő-piaci szükségletek és a végzősök elhelyezkedési esélyei. Ezen rendszer segíti a pályaválasztók, illetve a pályamódosítók előrelátását, a munkaerőpiac által igényelt képzettségek feltárásával irányt ad az oktatásnak, és pontosítja a munkáltatók munkakeresleti elvárásait.

Trexima

Kiemelkedően fontos, hogy ezen információk a lakossághoz is eljussanak, ezért a rendszeren belül ki lett alakítva egy ingyenesen elérhető weboldal, a www.trendyprace.sk, ahol mindenki hasznos információkhoz juthat a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező végzősök szakmák szerinti elhelyezkedési esélyeiről, a bérekről, illetve az egyes foglalkozások jövőbeni kilátásairól. A weboldal fontos részét képezi a tanulmányi szakok értékelésének rendszere is, amely átfogó jellemzést nyújt az egyes tanulmányi szakokról és útmutatóként szolgál a pályaválasztás előtt álló diákok számára. A rendszeren belül különböző szempontok szerint rangsorolva vannak az egyes közép- és főiskolai tanulmányi szakok. Az érdeklődők megtekinthetik, mely tanulmányi szakok iránt a legnagyobb a kereslet a munkaerő-piacon, továbbá milyen bérezésre számíthatnak, illetve mekkora az esély arra, hogy az adott tanulmányi szakon belül helyezkednek el.

trendyprace

Mindkét rendszer működését és fejlesztését a Munkaügyi Hivatal, a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium koordinálja a Trexima szakképzett kutatócsoport aktív tevékenységén keresztül.


trexima3

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič a védőoltások kapcsán méltányolta az EB eddigi erőfeszítéseit

Karcsai út

Közel 1 500 új munkahely Egyházkarcsán

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

k

Tesztelés: 65 lengyel egészségügyi dolgozó érkezett Szlovákiába

Mária Ribánszka

A rendőrség keresi ezt a galántai nőt

koronavírus-vakcina

Elkezdődött az oltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.