Kiszámíthatóságot, és nagyobb fegyelmet vár el az Összefogás

Dunaszerdahely | Elérhetőbb oltást, kiszámíthatóbb korlátozásokat, a lakosság fegyelmezettségét és az önkormányzatok teszteléssel kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri az Összefogás. A párt covid-munkacsoportjának tagjai hétfőn Dunaszerdahelyen tartottak sajtótájékoztatót.
Kiss Bartalos Éva

2021. február 15. 15:30

Összefogás

Január végén a romló járványhelyzetre reagálva jelentette be a munkacsoport megalakulását az Összefogás. Orvosok, polgármesterek, és a közigazgatásban dolgozók tagjai a csapatnak, amely tevékenységéről Mózes Szabolcs pártelnök, Horváth Zoltán dunaszerdahelyi orvos, és Agócs Gergely, Királyrév polgármestere, a párt alelnöke számolt be.

A csoport együttműködik a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatallal. Mózes Szabolcs megjegyezte, hogy az MKP is delegált tagot az egyeztetésekre, a Híd azonban nem fogadta el a felkérést. Mózes szerint jelentős előrelépést tettek azzal, ha ilyen fontos szakmai kérdésben, szakértők bevonásával együtt tudnak működni a pártok. „A javaslatainkat továbbítjuk az országos válságstábnak, és Gyimesi György parlamenti képviselőn keresztül a kormánykoalíciónak is“ - közölte Mózes Szabolcs.

Vakcina és felelősség

Közel egy éve küzdünk a koronavírus terjedése miatti korlátozásokkal. Horváth Zoltán a dunaszerdahelyi kórház korábbi igazgatója rámutatott, hogy fegyelmezetlenebbek, és türelmetlenebbek a lakosok. Míg az enyhe első hullámban az ismeretlentől való félelem sokakat otthon tartott, a súlyosabb lefolyású második hullámban azonban a közvetlen környezetünkben bekövetkező tragédiák sem bírják felelősségteljes viselkedésre az emberek egy részét. Az orvos a vakcinálás fontosságát is hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban javaslatot is megfogalmazott a munkacsoport. „Javasoljuk, hogy Szlovákia próbáljon önállóbb lenni az oltóanyag beszerzésében, követve akár más EU-tagországok példáját. A cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeljük a beoltottsági rátát. Meggyőződésünk az, hogy a piacon lévő, és az EU gyógyszerügynöksége által jóváhagyott vakcinák gondoskodnak a védelemről. Ne féljenek az oltástól, vállalják, ez a szabadság felé vezető út pillére“ - nyilatkozta Horváth Zoltán utalva arra is, hogy nem az orosz vakcinától kell várni az áttörést.

Horváth Zoltán

Horváth hiányolja az útmutatást arról, hogy mikor kaphatják meg az oltást azok, akik már átestek a fertőzésen, azt kéri az orvosoktól, hogy mérjék fel a volt covid-betegek szervezetében az ellenanyagok jelenlétét. Szerinte ezt a vizsgálatot a biztosítónak is térítenie kell. Ugyan az oltási stratégiát megfelelőnek találta a szakember, de a polgármestereket, és a gondozószolgálatok tagjait mégis előrébb helyeznék a sorrendben. Horváth rámutatott, hogy az első hullámban az Egészségügyi Világszervezet is szorgalmazta a tesztelést, és a korábbi fordulók eredményei alapján leszűrhető, hogy hatékony a járványgörbe tompításában. Ezt bizonyítják az északi járások aktuális számai is. A kaotikus rendelkezések között azonban sokan kibúvót találnak.

„Nagy bajok vannak az állampolgári fegyelemmel, és kevés az emberi erőforrás“ - folytatta Horváth Zoltán.

A csoport javaslata, hogy küldjenek személyzetet azokból a járásokból, ahol kevesebb a fertőzött oda, ahol nagy szükség van az orvosok, az egészségügyi személyzet, és a rendvédelmi szervek munkájára.

Fizessen az állam

Az önkormányzatok még nem kapták vissza a tesztelésekkel kapcsolatos költségeket, de a fertőzöttek kiszűrésén kívül a fertőzés megelőzésében is partnerként kezelhetné a városokat és falvakat az állam az Összefogás munkacsoportja szerint, például az FFP2-es maszkok, vagy vitamincsomagok árát is kifizethetnék.

Agócs Gergely

„Az állam közvetlenül nem adta feladatul a tesztelést az önkormányzatoknak, viszont a községek feladata, hogy képviseljék a lakosaikat. Így ha az állam előírja, hogy hétnapos teszt kell, akkor a településeknek kell gondoskodni arról, hogy ez elérhető legyen.

Az önkormányzatok a lázadással nem az államnak, hanem lakosoknak tesznek keresztbe“ - véli Agócs Gergely.

A polgármester szerint az önkormányzatok akkor is készen állnak, ha oltás váltaná fel a tömeges tesztelést.

Miért fekete régiók?

Horváth Zoltán szerint több ok-okozati összefüggés áll az mögött, hogy a déli, magyarlakta régiókban ennyire elharapózott a járványhelyzet. Agócs Gergely úgy látja, hogy a nagyközségekre, és a térségre inkább jellemző mobilitás, valamint az országhatár is befolyásolja a kedvezőtlen eredményeket, sok magyarországi lakos is él a tesztelési lehetőséggel. A polgármester egy duális statisztikában látná a helyzet megoldását, amelyben külön vezethetnék a helyi, és a külföldi tesztalanyokat. Horváth Zoltán úgy látja, hogy a fertőzöttek lassú, de folyamatos csökkenése reményt adhat a lakosoknak arra, hogy ha betartják a korlátozásokat, enyhülhet a kritikus helyzet, és javulhat a járások besorolása.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.