Jó évjárat, rossz év a borosgazdáknál

becse

Viszonylag jónak mondható a tavalyi évjárat a borokból, különösebb gondok nem adódtak sem a betegségekkel, sem a kártevőkkel. Ami viszont óriási kárt okozott, az a járványhelyzet, ami miatt nem tudták értékesíteni a borokat, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek a borosgazdák.

Nem panaszkodik a tavalyi évjáratra a muzslai Becse bor tulajdonosa. Bár ősszel az esőzések sokszor gátolták a szüretet, a minőségben nem keletkezett kár, a tavalyi évjárat jónak mondható. Becse József a szőlőt eladásra és borkészítésre termeli. A szőlőt sikerült értékesítenie, amit pedig feldolgozott, az jó minőségben várja a vásárlókat. Várja, mert a tavalyi év minden borász számára rendkívül nehéz volt, leálltak a borkóstolók és a palackos fogyasztás is, hiszen a bor ünnepségek, családi összejövetelek során fogy a leginkább, illetve a vendéglátóegységekben. Így nem csoda, hogy a lezárások a borosgazdákat nagyon érzékenyen érintették. „Karácsony előtt valamelyest fellendült a piac a palackozott bor eladása terén, de mi magunk is tartottunk a járványhelyzettől, ezért nem tartottunk volna kóstolót talán akkor sem, ha ez engedélyezve lett volna” – mondja a muzslai gazda.

Becse József elmondta, tavaly nála szebb fehér borok készültek, mint vörösek, 85%-ban sikerült leszüretelni a termést a szeptemberi esőzésekig, ami pedig a tőkén maradt az esőzések utánig a fehérből, abból még szebb borok készültek, mint amit előtte szüretelt. A kék szőlőnél volt néhány fajta, aminek nem kedvezett az őszi időjárás. „Úgy gondoltuk, nem baj, ha még az a tőkén marad néhány kék fajta, de sajnos a trópusi meleg azt eredményezte, hogy egy hét alatt az elérett” – mondta a gazda.

A szőlő eladásával kapcsolatosan elmondta, 65-80 cent között sikerült értékesítenie a szőlő kilóját. „Sokan megkeresnek, és még ennél is olcsóbban szeretnék megvenni a szőlőt, de ez képtelenség. Kisebb területről, ahol csak a család foglalkozik a termesztésével, talán eladhatják olcsóbban is a termést, viszont egy 15 hektáros területen, ahol 3,70–5 euró körüli órabért kell fizetni a munkásoknak, attól függően, milyen munkát végeznek, ehhez pedig hozzájönnek a folyamatosan növekvő üzemanyag- és vegyszerárak, ez teljességgel lehetetlen. Különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a szőlő felvásárlási ára az 5 évvel ezelőtti szinten van” – magyarázza Becse József.

A betegségeket, illetve a kártevőket illetően még hozzátette, nem volt extrém évjárat, öt kezeléssel gond nélkül meg lehetett őrizni a szőlőt, persze ehhez az is kellett, hogy folyamatosan figyelte a növényt, és időben közbelépjen. Most már csak arra várnak a gazdák, hogy végre lazuljon a helyzet, a járvány visszavonulót fújjon, és beinduljon a szezon. Erre óriási szükségük van ahhoz, hogy túléljék…

-er-

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?