Iskola utca

Újabb felvételi kört hirdetett a pozsonyi magyar tanszék

Pozsony | Aki Szlovákiában az egyetemi tanulmányait is magyarul szeretné folytatni, még megteheti, hiszen a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara újabb jelentkezési kört hirdetett. Ennek részleteiről Misad Katalint, a magyar tanszék vezetőjét kérdeztük.
Nagy Roland

2020. május 20. 18:00

pozsonyi magyar tanszék
Az érdeklődők június 30-ig jelentkezhetnek a második felvételi körben - Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék

A magyar tanszék mely szakjaira vonatkozik a második felvételi kör?

Elöljáróban fontos elmondani, hogy az újabb jelentkezési kör csak az alapszak programjaira vonatkozik, és azon belül sem minden szakpárosításra. A magyar tanszék tanulmányi programjai közül az érdeklődők jelentkezhetnek a kiadványszerkesztő szakra, ahová akár 8 diákot is fel tudunk venni. A tolmács szakon a leendő hallgatóknak két lehetőségük van: a magyar–szlovák szakpárosításra még 6 érdeklődő jelentkezését várjuk, a magyar–horvátra 2 diákot tudunk felvenni. Az utóbbi tanulmányi szak azok számára lehet érdekes, akik szívesen dolgoznának olyan utazási irodában, amely horvátországi utak szervezésével foglalkozik. A tanár szakon belül három szakpárosításra lehet még jelentkezni: a magyar–filozófiára 2, a magyar–történelemre 5, a magyar–szlovákra pedig 6 érdeklődőt várunk.

Meddig lehet jelentkezni?

A kar minden meghirdetett tanulmányi programjára június 30-ig lehet jelentkezni.

Milyen formában lehet jelentkezni?

Ebben a fordulóban a kar kizárólag elektronikus formában fogadja a jelentkezési lapokat. Az érdeklődők minden ezzel kapcsolatos tájékoztatást megtalálnak a kar, illetve a magyar tanszék honlapján is. A jelentkezők számára további fontos információ, hogy magyar nyelvből és irodalomból ugyan nem kell felvételi vizsgát tenni, viszont részt kell venniük az úgynevezett Scio-tesztelésen, amelyen az általános szövegértési és logikai kompetenciájukat mérik fel. A tesztek egységesen szlovák nyelvűek, de nem kifejtős, hanem választós kérdéseket tartalmaznak, s legalább 50 százalékra kell teljesíteni őket. A teszttel kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők megtalálják a www.scio.sk oldalon, ugyanott próbatesztelést is végezhetnek. Ha a jelentkezéssel kapcsolatban bármilyen kérdésük lenne, telefonáljanak vagy írjanak a magyar tanszékre, és segítünk, amiben csak tudunk.

A diákok mikor tudják meg, hogy felvették-e őket?

Egyelőre nem tudom pontosan megmondani, a felvételikért felelős dékánhelyettes szerint július első felében kapnak értesítést.

Arról már lehet tudni valamit, mikor várható a beiratkozás?

A tervek szerint a megszokott időpontban, vagyis szeptember elején zajlik. Ez minden hallgatóra vonatkozik, függetlenül attól, hogy az első vagy a második fordulóban nyújtotta be a jelentkezését.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.