Újabb felvételi kört hirdetett a pozsonyi magyar tanszék

pozsonyi magyar tanszék
Pozsony |

Aki Szlovákiában az egyetemi tanulmányait is magyarul szeretné folytatni, még megteheti, hiszen a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara újabb jelentkezési kört hirdetett. Ennek részleteiről Misad Katalint, a magyar tanszék vezetőjét kérdeztük.

A magyar tanszék mely szakjaira vonatkozik a második felvételi kör?

Elöljáróban fontos elmondani, hogy az újabb jelentkezési kör csak az alapszak programjaira vonatkozik, és azon belül sem minden szakpárosításra. A magyar tanszék tanulmányi programjai közül az érdeklődők jelentkezhetnek a kiadványszerkesztő szakra, ahová akár 8 diákot is fel tudunk venni. A tolmács szakon a leendő hallgatóknak két lehetőségük van: a magyar–szlovák szakpárosításra még 6 érdeklődő jelentkezését várjuk, a magyar–horvátra 2 diákot tudunk felvenni. Az utóbbi tanulmányi szak azok számára lehet érdekes, akik szívesen dolgoznának olyan utazási irodában, amely horvátországi utak szervezésével foglalkozik. A tanár szakon belül három szakpárosításra lehet még jelentkezni: a magyar–filozófiára 2, a magyar–történelemre 5, a magyar–szlovákra pedig 6 érdeklődőt várunk.

Meddig lehet jelentkezni?

A kar minden meghirdetett tanulmányi programjára június 30-ig lehet jelentkezni.

Milyen formában lehet jelentkezni?

Ebben a fordulóban a kar kizárólag elektronikus formában fogadja a jelentkezési lapokat. Az érdeklődők minden ezzel kapcsolatos tájékoztatást megtalálnak a kar, illetve a magyar tanszék honlapján is. A jelentkezők számára további fontos információ, hogy magyar nyelvből és irodalomból ugyan nem kell felvételi vizsgát tenni, viszont részt kell venniük az úgynevezett Scio-tesztelésen, amelyen az általános szövegértési és logikai kompetenciájukat mérik fel. A tesztek egységesen szlovák nyelvűek, de nem kifejtős, hanem választós kérdéseket tartalmaznak, s legalább 50 százalékra kell teljesíteni őket. A teszttel kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők megtalálják a www.scio.sk oldalon, ugyanott próbatesztelést is végezhetnek. Ha a jelentkezéssel kapcsolatban bármilyen kérdésük lenne, telefonáljanak vagy írjanak a magyar tanszékre, és segítünk, amiben csak tudunk.

A diákok mikor tudják meg, hogy felvették-e őket?

Egyelőre nem tudom pontosan megmondani, a felvételikért felelős dékánhelyettes szerint július első felében kapnak értesítést.

Arról már lehet tudni valamit, mikor várható a beiratkozás?

A tervek szerint a megszokott időpontban, vagyis szeptember elején zajlik. Ez minden hallgatóra vonatkozik, függetlenül attól, hogy az első vagy a második fordulóban nyújtotta be a jelentkezését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!