Iskola utca

Angol Nap a Selyében

A mai kor embere számára legalább egy idegen nyelv alapos ismerete már elengedhetetlenné vált. Sőt, egyre nagyobb az elvárás, hogy több világnyelvet sajátítsanak el a tanulók. Ezért tartja rendkívül fontosnak a komáromi Selye János Gimnázium az idegen nyelvek hatékony oktatását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 25. 19:00

BESZÁMOLÓ

Az angol, a német és a spanyol nyelvek közül október 11-én az angol nyelvé volt a főszerep, amikor is második alkalommal rendeztük meg az Angol Napot (English Language Day) iskolánkban. Szeretnénk hagyományt teremteni, hisz nem titkolt célunk e nappal az volt, hogy tanulóink számára közelebb hozzuk az angol kultúrát és irodalmat. Továbbá, hogy diákjaink kibővíthessék ismereteiket az angol nyelvű országokkal kapcsolatban.

Iskolánkban közel 400 diák tanul főnyelvként (heti négy órában) angolul, így annak érdekében, hogy mindenkit be tudjunk vonni valamilyen formában, egyszerre öt helyen tartottunk foglalkozásokat. Minden helyszínen az egyes osztályokat képviselő csapatok versengtek egymással.

Az egyik helyszín a kreatív műhely (Creative Workshop) volt, mely azon diákokat csábította közös munkára, akik úgy érezték, vizuálisan is meg tudják jeleníteni bármelyik angolul beszélő ország kultúráját, hagyományait vagy akár történelmét. A cél az volt, hogy minél látványosabb és egyedibb posztereket készítsenek az általuk kiválasztott témával kapcsolatban. Az elhivatottabb diákok már otthon készültek a megmérettetésre, és kész tervvel érkeztek. Minden csapat kapott lehetőséget a téma kiválasztására, majd ezt követően gyűjtőmunka következett, hiszen a 4-5 fős csoportoknak össze kellett hangolni a munkát. Öröm volt látni, ahogy a diákok egymást inspirálták ötleteikkel. A nap első részében az 1. és 2. évfolyam osztályai mérettettek meg. Az iskola dísztermében mutatták be posztereiket pár mondat erejéig. Fantasztikus volt a hangulat, hiszen 200 diák ovációja ünnepelte a győzteseket, az I.A és a II.B. csapatát. A harmadik és negyedik évfolyam osztályai közül főleg a harmadikosok képviseltették magukat, legjobbnak a III.B és a IV.B poszterei bizonyultak. A legtöbb poszter Angliáról, Skóciáról, valamint Írországról készült, feldolgozva azok látványosságait és történelmét egyaránt.

Mivel Anglia teázási hagyományairól is ismert, ezért az Angol Napról nem hiányozhatott a Teaház (Teahouse) sem. Finomabbnál finomabb teák illata csalogatta be a diákokat, akik aprósütemények nassolása közben megismerkedtek néhány érdekes versformával, mint a képvers, a japán haiku vagy a limerick. Természetesen nemcsak elméleti foglalkozással telt el a délelőtt. Sokkal inkább a diákok ügyessége, kreativitása, valamint versalkotási képességei kerültek előtérbe. A rengeteg kiváló alkotás közül az I.B, II.C, III.A és IV.B osztályok csapatainak műveit ítélte a zsűri a legjobbnak.

A nap további részében a diákok két filmet nézhettek meg angol nyelven, melyeket egyidejűleg angolul feliratoztunk. Ez jól bevált s egyben a további tanulásra ösztönző módja az idegen nyelvek elsajátításának. Az English Passport elnevezésű vetélkedőn 64 diák tesztelhette le az angol nyelvterülettel kapcsolatos országismereti tudását. A diákok csapatokban versenyeztek, először az 1. és 2. évfolyam képviselői mérték össze tudásukat, majd a 3. és 4. évfolyamosok következtek. A legtöbb pontot a II.C és V. E osztályok csapatai érték el. Előkelő helyen végeztek még a II.B, II.D, III.A és a III.B osztályok is.

Az Angol Nap megkoronázása az Angliából érkező színjátszó csoport előadása volt. Nagy örömünkre a Playtime Theatre Company két egymást követő előadásán az eredeti angol humort és kiejtést élvezhették a fiatalabb és idősebb diákok egyaránt. Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művéből adtak elő három különböző történetet, mely közül végül a diákok választhatták ki a nekik legjobban tetszőt.

A nap végén minden résztvevő maradandó élményekkel gazdagodva indult haza, és nem utolsósorban azzal a reménnyel, hogy a következő tanítási évben is részt vehet majd egy hasonlóan sikeres Angol Napon. (at)

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Frissítve

Elfogták a három halottal járó utrechti lövöldözés gyanúsítottját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?