Induláskor – az Új Szó első vezércikke 1948-ból

Az Új Szó első, 1948. december 15-i vezércikke, amelyet kordokumentumként, változatlan formában adunk közre.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 13. 09:27

elsoszam

A haladó erők februári győzelme a reakció felett fordulópontot jelent a csehszlovákiai magyarság életében is. Azokat a sötét erőket, melyek mesterségesen szították itt a soviniszta gyűlölet tüzét, melyek gátat emeltek a társadalmi fejlődés elé; a népi demokrácia, a szociális haladás konok ellenségeit elsöpörte a februári forradalom vihara. Ma új szó, új hang kopogtat a csehszlovákiai magyar nép ajtaján: a jobb jövőbe vetett bizalom és biztonság szava. Kialakultak azok az előfeltételek, melyek lehetővé teszik az alkotó és építőmunka gyorsabb ütemét. Gyárkémények füstje gomolyog az égnek, traktorok százai törik a televényt, százezer és százezer dolgos kéz jött lendületbe, hogy több legyen a kenyér, a hús, a lábbeli és a ruha.

A csehszlovákiai magyar dolgozók, mint egyenjogú állampolgárai ennek a köztársaságnak, a keserűség minden utóíze nélkül örömmel és lelkesedéssel kapcsolódnak bele az építőmunkába. Mi több: mint a köztársaság egyenjogú állampolgárai nemcsak kötelességüknek, hanem szent és elvitathatatlan joguknak tartják, hogy részt kérjenek ebből a munkából. Ez természetes is. Évtizedek súlyos harcai, keserves csalódásai és szenvedései után először dolgoznak maguknak. Ma már megszűnt a kapitalista kizsákmányolás és földesúri önkény. Bealkonyul csakhamar a basáskodó zsíros-parasztnak is. A föld és a föld terméke ma azé kell hogy legyen, aki a földet megműveli, aki dolgozik; henyék, uzsorások, feketekereskedők és más élősdiek számára ne legyen föld és ne legyen kenyér. „Aki nem dolgozik, ne is egyék!” Ezt a megdönthetetlen sarkigazságot váltja valóra a népi demokrácia. Az a tajtékozó düh, mellyel a népi demokratikus kormány intézkedéseit fogadja a legyőzött, de konok osztályellenség, legjobb bizonyítéka annak, hogy kormányunk célkitűzése helyes: a népi demokrácia útján előre a szocializmus felé.

Csakhogy ez az út nem a békés és zavartalan fejlődés útja. Ezernyi akadályt kell még leküzdenünk, és sok-sok rágalommal megbirkóznunk. Az osztályellenség nem bír belenyugodni abba, hogy rabtartó uralmának egyszer s mindenkorra vége szakadt, szabotál, gúnyoskodik, rémhíreket terjeszt, zavargásokat szít, sőt a terror eszközeitől sem riad vissza. Uszít a mezőgazdasági termékek beszolgáltatása ellen. Ki akarja éheztetni a munkást, hogy az ne tudja felfrissíteni munkaerejét. Azon mesterkedik, hogy a munkás, iparos, hivatalnok gyűlölje meg a falu dolgozóit és fordítva, hogy a falusi dolgozó gyűlölje osztálytársát és természetes szövetségesét, a városi munkást.

„Árulásnak” minősíti azt az elkerülhetetlen történelmi fontosságú megegyezést is, mely a népi Csehszlovákia és a népi Magyarország között van készülőben, s mely örök időkre véget vet a két ország közötti bizalmatlankodásnak és torzsalkodásnak. Azt szeretné a reakció, ha a két egymásra utalt nép, a szlovák és a magyar továbbra is a nacionalista gyűlölet útvesztőiben tévelyegne, hogy szétforgácsoltan, egymásra acsarkodva, könnyebben váljanak a levitézlett tőkések, nagybirtokosok és külföldi imperialista cinkosaik martalékává. Azt szeretnék, ha Csehszlovákia és Magyarország népei külpolitikájukban nem a béketábor bástyájára, a kis népek védelmezőjére, az egész világ dolgozóinak reménységére, a Szovjetunióra támaszkodnának, hanem az amerikai, angol, francia tőkések és háborús uszítók zsoldosaivá züllenének. Röviden az osztályellenség az épülő szocialista jólét helyett kapitalista kizsákmányolást, béke helyett háborút, a népek kölcsönös megértése helyett szakadatlan ellenségeskedést és zűrzavart szeretne. Nem építeni, hanem rombolni akar!

Csehszlovákia magyar dolgozói sok viharos napot láttak. Sebeket kaptak, sebeket osztottak. Egész életüket a tőkés, földbirtokos és zsíros paraszt elleni kenyérharc foglalta le.  Az osztályellenség elleni küzdelem formája ma nem a kenyérharc, nem a sztrájk, hanem a kitartó, önfeláldozó és lelkiismeretes munka. Ez az a nehéz üteg, mellyel halomra lehet lőni a bel- és külföldi reakció összes mesterkedéseit, érveit és rágalmait. „A nép jóléte és megelégedettsége alapvető feladata és célja állami programunknak… Tehát nem pártharcok, hanem a munka, öntudatos, szorgalmas munka a tengelye és fő kérdése politikánknak. A békés építőmunka bebiztosítása pedig külpolitikánk fő feladata…” (Kl. Gottwald).

Minden attól függ tehát, mennyire sikerül megvalósítani azt az ötéves tervet, amit a köztársaság elnöke, Gottwald elvtárs terjesztett elő a parlamentben miniszterelnöksége idején, s amit a nemzetgyűlés is elfogadott. Ez lesz az az alap, melyet nem ingathat meg többé az osztályellenség aknamunkája. Ez lesz az a szegletkő, melyen fel lehet építeni országunkban a szocializmus fellegvárát.

Nagy feladat vár tehát Csehszlovákia dolgozóira. Ki kell mélyíteni és szélesíteni a szocialista versenyt üzem és üzem, munkás és munkás között. Az ipari munkást fűtse az a tudat, hogy sokmillió embernek, munkásnak, parasztnak, kisiparosnak és hivatalnoknak cipőre, ruhára, fehérneműre van szüksége, s hogy minél több lesz a közszükségleti cikk, annál elégedettebb lesz a nép, annál ellenállóbb lesz az osztályellenség bűnös praktikáival szemben.

A falu dolgozó parasztsága sem maradhat ki a nemes versenyből. Hiszen az élelmiszerkérdés ma a legégetőbb probléma. A magyar dolgozó paraszt pontos és lelkiismeretes, beszállította a rá kivetett gabona- és élelmiszer-mennyiséget. Meg is tetézte becsülettel. De ott van a falusi uzsorás, a feketéző, a fekete lelkiismeretű. A becsületes gazdatársadalom szégyene. Ezen a javíthatatlan emberfajtán csak a legszigorúbb törvényparagrafus segít. A falu öntudatos dolgozói mindent elkövetnek, hogy földjük termelését fokozzák, hogy évről évre jobb terméssel járuljanak hozzá a szocializmus építéséhez.

Magyar dolgozók, a munka jegyében köszönt be hozzátok az Új Szó. Fogadjátok szeretettel!

Tájékoztatás az Új Szó első példányáról

Barsi Imre 1948. december 15-én a Pravda épületében szerkesztőként állt a rotációs gép mellett, amely az Új Szó első példányait nyomta. A Major István írta Induláskor című vezércikkünk az 1945 utáni jogfosztásra utaló, „a keserűség minden utóíze nélkül örömmel” félmondatát a cenzúra kifogásolta, a gépet leállította, és a nyomást csak aztán engedélyezte, hogy az idézett szöveget így módosították: „ez egyenjogúság érzetével, őszinte örömmel”.

Jellemző az akkori viszonyokra, hogy a cenzor nem csupán Major István vezércikkét módosította, hanem Široký kormányelnök-helyettes beszédének írott változatából is kihagyta az alábbi szöveget: „Meg kell állapítanunk, hogy a párt vezető szervei sem maradtak mentesek a kispolgári nacionalizmus befolyásától…”

Az Új Szónak a nem cenzúrázott számából Barsi Imre egy példányt megőrzött, és amikor a hatvanas évek derekán megtudta, hogy az Új Szó történetéről írom a doktori disszertációt, és gyűjtöm az Új Szóra vonatkozó adatokat, a féltve őrzött egyedüli példányt nekem ajándékozta. E sajtótörténeti dokumentumot azzal a gondolattal adom közre, hogy hasznos lenne, ha az egykori kommunisták szavain a mai vezetők is elgondolkoznának, és nem követnék a rossz gyakorlatot. Balázs Béla

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Ivan Korčok

Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.