Hoppá

Története legnagyobb adományát kapta az Oxfordi Egyetem

Története legnagyobb, 150 millió fontos adományát kapta az Oxfordi Egyetem Stephen Schwarzmanttól, a Blackstone befektetési társaság elnök-társalapítójától, a pénz jelentős részéből a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit kutató intézetet állítanak fel.
MTI

2019. június 20. 13:41

- Képarchívum, illusztráció

"Az Oxfordi Egyetemen csaknem egy évezrede virágzó humán tudományok a nyugati civilizáció és klasszikus műveltség alapját jelentik, mi pedig biztosítani szeretnénk, hogy az általa közvetített látásmód és elvek megmaradjanak napjaink dinamikusan fejlődő világában" - fejti ki az amerikai milliárdos közleménye.

A közlemény szerint az adományból az oxfordi egyetemen létrehozzák a Schwarzman Központot az egyetemen tanított összes humán tudományág támogatására, ezen belül külön intézetet alapítanak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdések tanulmányozására (Institute for Ethics in Artificial Intelligence).

Tim Berners-Lee, az internet atyja az adománnyal kapcsolatban azt mondta, ha az emberiség fel akarja használni a mesterséges intelligenciát, meg kell értenie annak morális és etikai oldalát is, a kutatásokra pedig - tette hozzá - az Oxfordi Egyetem ideális hely.

Az intézmény falai közt jelenleg a diákok mintegy negyede tanul humán területeken, beleértve modern nyelveket, teológiát, filozófiát és angol irodalmat.

A mostani adomány segítségével új épületeket is átadnak majd, köztük egy 500 férőhelyes koncerttermet és egy 250 férőhelyes előadótermet is.

Az 500 milliárd dollár befektetési tőkét kezelő Schwarzman korábban már felajánlott hasonló adományokat az Egyesült Államok több egyetemének is, egyebek közt 350 millió dollárt (körülbelül 100 milliárd forint) a Massachusettsi Műszaki Egyetemnek (MIT) és 150 millió dollárt a Yale-nek, 2013-ban pedig 575 millió dolláros nemzetközi ösztöndíjalapot hozott létre a kínai Csinghua egyetemen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elmaradnak a budapesti fizetések a prágaiaktól és a pozsonyiaktól

Pert nyert az állam a Pentával szemben

Az EL soha nem érhet véget

Forróság lesz a hétvégén

Tragikus baleset: leesett a tetőről és szörnyethalt egy férfi Nagymihályban

VIDEÓ: turistákat üldöz egy dühös elefánt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?