Hoppá

Óriási trükk a román „börtönturizmus”

A felújított börtönökből a régi, dohos, penészes cellákba tetetik át magukat a rabok, hogy hamarabb szabadulhassanak. A csótány és a közös wc szinte „főnyeremény”.
MTI

2019. március 11. 18:45

TASR/AP-felvétel

Valósággal „menekülnek” a korszerűsített vagy újonnan épített börtönökből a romániai elítéltek, akik büntetésük lerövidítésének reményében egészségtelen és zsúfolt börtönökbe helyeztetik át magukat.
Az Adevarul című lap „börtönturizmusnak” nevezte az ügyeskedést, ami az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvény „perverz” következménye. Ugyanis Romániát elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), ezért 2017-ben új törvényt léptetett hatályba, és igyekezett kárpótlási rendszert kidolgozni az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára. Azonban 

a törvény olyan „jól sikerült”, hogy az elítéltek számára üzletté vált az emberi jogaikról való lemondás, büntetésük lerövidítése érdekében.

Általános jelenséggé vált, hogy az ország korszerűsített börtöneiben (ilyen az aradi, a giurgiui, bákói vagy a szamosújvári) mindig vannak szabad helyek, mert az ott raboskodó elítéltek mindent elkövetnek, hogy a túlzsúfolt börtönökbe helyezzék át őket. A törvény elvileg nem teszi lehetővé, hogy a rab maga válassza meg a börtönt, de nem telt el sok idő, amíg megtalálták a jogi kiskaput az előírások megkerülésére.

A megoldás az, hogy mondvacsinált pereket indítanak azokban a városokban, ahol túlzsúfolt börtön van, és ott kell bíróságra járniuk a már elítélteknek.

Ezzel magyarázható, hogy a giurgiui börtön 81 százalékos helykihasználtsággal működik, vagyis 281 elítélt számára lenne még hely, miközben már 1200 rab kérte onnan áthelyezését. Hasonló helyzetben van a norvég alapból felújított, 87 százalékos kihasználtságú aradi börtön, ahonnan 1800 rab „menekült el” olyan helyekre, mint például a normális befogadó képességét 27 százalékkal túllépő craiovai börtön.
A törvény hatályba lépése óta eltelt másfél évben 14 ezer rab szabadult idő előtt a rossz börtönviszonyoknak köszönhetően, de közülük 900 visszaeső azóta ismét rács mögé került.

A törvény minden elítéltnek hat nappal rövidíti le a büntetését minden olyan hónapért, amelyet olyan közös cellában töltött, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. 

Azoknak a raboknak is lerövidítik a büntetését, akik a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától megfosztva raboskodnak, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány által 2016-ban kidolgozott tervezetben még csak a helyszűke szerepelt a büntetés lerövidítésének indokaként, amelyre háromnapos jóváírást adtak volna havonként. A tervezetet 2017-ben módosította és fogadta el a szociálliberális parlamenti többség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Életnyomorító a gettók nyomora

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Spanyol és olasz válogatott foci a tévében

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?