Hoppá

Ellopták az elnöki jelvényeket, amíg az őr a bordélyokat járta

La Paz | Unatkozott a pasas, bordélyokban ütötte agyon az időt. Nem kizárt, hogy őt is agyonütik.
MTI

2018. augusztus 8. 20:53

Morales elnöki díszben (TASR/AP-felvétel)

Tizenöt órával eltűnésük után megtalálták egy La Paz-i templom udvarán az ellopott bolíviai elnöki jelképeket, egy gyémántokkal díszített, csaknem 200 éves aranymedált és a nemzeti színű vállszalagot. 

Névtelen telefonáló jelentette be, hogy hol találják meg az állami szimbólumokat, melyeket az őr autójából loptak el kedd este, miközben az a bordélyházakat járta.

Roberto Juan de Dios Ortiz Blanco hadnagy feladata lett volna, hogy kedd este Cochabamba városba vigye a felbecsülhetetlen történelmi és piaci értékű elnöki medált és a vállszalagot, hogy Evo Morales elnök viselhesse azokat az ottani katonai díszszemlén.

Mint kiderült, a tiszt repülőgépe késve indult, ezért úgy döntött, hogy bordélyházakban üti agyon az időt. Amikor visszament a kocsihoz, már csak a hűlt helyét találta a nemzeti jelképeket tartalmazó fekete táskának. 

Nem sokkal azután, hogy a hatóságok bejelentették a helyi „koronaékszerek” eltűnését, egy névtelen telefonáló közölte, hogy a La Paz-i San Pedro templom átriumában találják meg a táskát. A rendőrség szerint az elnöki jelvények teljes épségben kerültek elő.

A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egyik páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken.


Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket Potosíban, egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni a cochabambai katonai díszszemlén, amelyet a fegyveres erők napja alkalmából tartottak. 

„A relikviák elvesztése súlyos csapás a köztársaságra, az államra. Olyan, mintha Angliában a koronaékszereket lopnák el” – kommentálta a történteket Carlos Mesa volt államfő még a szerencsés végkifejlet előtt. 

A medált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826 óta kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa. A vállszalag Evo Morales számára készült, aki 2006 óta az ország elnöke.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Meghalt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?