Hoppá

El akarják űzni a frissen betelepített barnamedvéket a birkapásztorok a francia Pireneusokból

Párizs | A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.
MTI

2018. október 7. 19:08

Szombaton mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a csütörtökön és pénteken légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barnamedvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. A lázongó gazdák szóvivője szerint "elrettentő hajtóvadászatba" kezdtek a medvék és a farkasok elűzésére, átkergetésére a Pireneusok spanyol oldalára.

A feldühödött birkapásztorok a hét közepén úttorlaszokkal, az áthaladó járművek ellenőrzésével akarták megakadályozni Claverina és Sorita, a másfél mázsás, hét, illetve nyolcéves barnamedvék betelepítését a hegyekbe. A "razziázás" azonban eredménytelen maradt, mert a hatóságok nagy titkolódzás közepette, helikopterrel szállították közelebbről meg nem nevezett rendeltetési helyükre a Szlovéniából hozott állatokat. 

A betelepítés célja újra meghonosítani a barnamedvét a Pireneusok nyugati részén (Béarn régióban) és számszerűleg és genetikailag is megerősíteni a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt. 

Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért. 

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barnamedvék áldozatául. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. 

A gazdák egy része nem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában. Az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?