Hoppá

Egy orosz szépségkirálynő miatt lemondott a maláj király

Kuala Lumpur | Váratlanul lemondott a malajziai uralkodó. A hithű muzulmánnak tartott V. Mohammad állítólag feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.
MTI

2019. január 6. 13:55

Muhammad hithű muzulmán hírében állt, emellett imádja a gyors autókat és az orosz szépségkirálynőket (TASR/AP-felvétel)

V. Muhammadot 2016 decemberében koronázták meg, lemondását nem indokolta a királyi palota.

Egyes hírek szerint lmár két hónapja „betegszabadságon” volt. Ezzel egy időben olyan híresztelések is napvilágot láttak, szüneteltette az uralkodást, mivel feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

A 49 éves V. Muhammad volt a délkelet-ázsiai ország 15. uralkodója. Nagy-Britanniában tanult, a délkelet-ázsiai ország történetében ő volt az egyik legfiatalabb király. Eddig Malajzia konzervatív-iszlamista északi szövetségi államának, Kelantannak volt a szultánja, és a trónon az ország addigi legidősebb királyát, a 89 éves Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halimot váltotta.

V. Muhammad az extrém sportok és az autók nagy kedvelője, futóversenyeken vett részt, és a laza utcai viseletet részesítette előnyben.

Malajzia uralkodóját, aki egyben a hadsereg parancsnoka is, nagy tisztelet övezi, annak ellenére, hogy szerepe pusztán jelképes, a politikai hatalom ugyanis a kormányfő kezében összpontosul. A király bírálata tilos az országban, portréja pedig ott díszeleg valamennyi középület falán.
A csaknem 29 millió lakosú Malajziában ötévente választással kerül trónra az új király, ami a világon egyedülálló.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sertéstelep előtt tiltakoztak a gazdák

A sárosfai gáz nyomában

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Érsekújvár: A zöld tárca nem támogatja a hulladékfeldolgozó üzem létesítését

Megkezdődött a meggyilkolt gdanski főpolgármester temetése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?