Hoppá

Abu-Dzabiban vendégeskedik a párizsi Louvre

Abu-Dzabi | A párizsi Louvre és a versailles-i kastély műkincsgyűjteményének darabjaiból nyílik kiállítás csütörtökön az abu-dzabi Louvre múzeumban, ahol hamarosan kiállítják a világ legdrágább festményét, Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című alkotását.
MTI

2017. december 19. 17:20

abu-dzabi Louvre
- TASR-felvétel

A kiállításra mintegy 150 műtárgy érkezett a francia fővárosból Abu-Dzabiba. Az áprilisig látogatható tárlat a párizsi Louvre 18. századi történetébe enged bepillantást. A három részre tagolt kiállítás anyagát a 72 éven át, 1715-ig uralkodó Napkirály, XIV. Lajos gyűjteményéből válogatták össze.

Az abu-dzabi kulturális tárca kedden megerősítette, hogy "hamarosan" azt a Leonardo da Vinci festményt is megtekintheti a közönség, amelyet egy szaúdi koronaherceg vásárolt meg a múzeum nevében 450 millió dollárért egy New York-i árverésen novemberben. Salvator Mundi (Világmegváltó) minden idők legdrágábban elkelt műalkotása lett.

Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet "a férfi Mona Lisaként" is emlegetnek, sokáig elveszettnek vagy megsemmisültnek hitték. A képen a kék és barna ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

Az ötszáz éves festmény legutóbbi birtokosa Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos volt, aki négy éve Yves Bouvier svájci műkereskedőtől vásárolta a művet 127,5 millió dollárért.

A világhírű párizsi múzeum, a Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumának, a nyitottság és a tolerancia jelképének szánt Abu-Dzabi Louvre-t november 8-án avatták fel Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek egyik tagállamában. A dúsgazdag állam 1 milliárd eurót fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Önnek ajánljuk

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Kirgizisztánban zárolták több sajtóorgánum számláit egy oknyomozó riport után

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.