Újra emelkedtek a vállalkozók járulékterhei

Pozsony |

<p>A Szociális Biztosító minden évben július 1-jei (bizonyos esetekben október 1-jei) dátummal bírálja felül, hogy az egyéni vállalkozóknak mekkora társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük. Ekkortól mégszűnik egyesek járulékbiztosítási kötelezettsége, másoknak viszont keletkezik &ndash; a legfontosabb szempont az előző éves bruttó összbevétel.&nbsp;</p>

A járulékfizetési kötelezettség alapján a vállalkozókat 4 csoportba sorolhatjuk: egyeseknek júliustól létrejön, másoknak megszűnik a járulékfizetési kötelezettségük; a harmadik csoportba azok tartoznak, akiknek nem kell felvenniük a kapcsolatot a biztosítóval, mert nagyon kicsi volt a bevételük; a negyedik csoportba tartozók azok, aki már fizetik a biztosítást, viszont át kell számolniuk a fizetendő összeget. A kiindulópont az előző évre vonatkozó adóbevallás, melyet általában március végégig szoktak benyújtani az adóhivatalba. Az elszámolásból kiderül, az előző évben kinek mekkora volt a bruttó bevétele. Noha a biztosító csak júliusban bírálja felül a járulékfizetési kötelezettséget, ettől függetlenül a járulékok összege év elején szokott változni. 10 vállalkozóból 9 a minimális kivetési alapból fizeti a biztosítási díjat, s mivel januártól nőtt a minimális kivetési alap, a biztosítóba is többet kell elvezetni. Tavaly a minimális kivetési alap 402,50 euró volt, januártól eléri a 412 eurót. Ez azt jelenti, hogy a lehető legalacsonyabb társadalombiztosítási díj a tavalyi 133,42 euróról 136,57 euróra emelkedett. A maximális kivetési alap a tavalyi 4025 euróról 4120 euróra nőtt, vagyis a legmagasabb biztosítási díj a korábbi 1334,28 euró helyett januártól 1365,78 euró. A járulékok összegét év elején azoknak kell módosítaniuk, akik idáig 136,57 eurónál kevesebbet vezettek el a Szociális Biztosítóba (SP). Az új összeget – a januárra vonatkozó biztosítási díjat – február 8-áig kell először a Szociális Biztosító számlájára átutalni. Aki elmulasztja, megbüntethetik. A vállalkozóknak nem csak rossz híreket tartogatott az új év. A szociális ügyi minisztérium egy pozitív változásra hívta fel a figyelmet. „2015. január 1-jétől megszűnik az önálló kereső tevékenységet folytató személyek ki- és bejelentési kötelezettsége a Szociális Biztosítóval szemben. Ezentúl a biztosító dolga tájékoztatni a vállalkozókat arról, hogy járulékfizetési kötelezettségük keletkezett, és a biztosítási díj összegét is közli” – olvasható a szaktárca közleményében.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?