Hasznos tanács

Törvényes lehetőségek

Pozsony | Az anyasági szabadság alatt manapság már hivatalosan is lehet dolgozni, a kismamák több lehetőség közül választhatnak.
B. Szentgáli Anikó

2019. május 23. 17:05

Míg Szlovákiában szülés után a nők nagyjából 4-5 napot vannak kórházban, Angliában legfeljebb 24 órát - TASR-felvétel

1. Új szerződés az eredeti munkaadóval

Ha az anyasági szabadságon levő anya az eredeti munkaszerződése alapján kezd dolgozni a régi munkaadójánál, a Szociális Biztosító megvonja tőle a terhességi-gyermekágyi segélyt. Ha viszont új szerződést köt a céggel, minden rendben van. Például szerződésbe foglalják, hogy az eredeti munkakörétől eltérő feladatokat fog végezni; vagy részmunkaidős lesz; vagy teljesen más részlegre helyezik át, ahol új munkaköre, új pozíciója lesz; betöltheti az eredeti pozícióját is, de új szerződés alapján, amelyik meghatározott időre szól; köthet megbízási szerződést is.

 

2. Szerződés egy másik céggel

Az anyasági szabadság mellett kereshet teljesen új állást, egy másik céggel köthet rendes munkaszerződést, dolgozhat főállásban, részmunkaidőben, megbízási szerződésre, meghatározott időre. Nem számít, hogy bevétele meghaladja a segély összegét, az sem okoz problémát, hogy az új munkaszerződés alapján ismét elvezetik a járulékokat a biztosítóba – a terhességi-gyermekágyi segély folyósítását biztosan nem fogják leállítani.

 

3. Vállalkozói engedély

Akinek terhessége előtt már volt vállalkozói engedélye, anyasági szabadsága alatt tevékenységét nem kell beszüntetnie, sem felfüggesztenie. Aki pedig a baba megszületése után dönt úgy, vállalkozni fog, nyugodtan megteheti. Az anyasági szabadság 34 (bizonyos esetekben 37 vagy 43) hétig tart, és azt szinte lehetetlenség bizonyítani, hogy a vállalkozásból származó bevételre az anyuka az év melyik szakaszában tett szert: az anyasági előtt, alatt vagy utána. Éppen ezért a vállalkozókra gyakorlatilag semmilyen korlátozások nem vonatkoznak: ha a terhesség előtt fizette a járulékokat a Szociális Biztosítóba, és legalább 270 biztosítási nappal rendelkezik, jogosult a terhességi-gyermekágyi segélyre – még akkor is, ha a szülészetről hazaérve azonnal munkába áll.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?