Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy a keletkező papír-, fém-, üveg- és műanyaghulladékot különválogatva gyűjtjük. Ez többféle módon lehetséges. Gyűjthetjük 4 kukába szelektálva, vagy egy kukába az összeset, külön a nem újrahasznosíthatóktól, ha egy utcai szelektív gyűjtőszigetnél ezt később szelektáljuk.

A hulladékok szelektálásA hulladékot célszerű tömöríteni a jobb helykihasználás érdekében, vagyis például a műanyag palackokat összetaposhatjuk, összenyomhatjuk. Így négyszer kisebb helyet foglal a kukában, és az elszállítási költségek is kisebbek lesznek. Fontos, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros. Figyelni kell arra is, hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe más alapanyag, például füzetborító, nejlonfólia, műanyag kötözőzsinór, ragasztószalag (például dobozok lezárásához használt).

Sok helyen még egybe gyűjtik az összes üvegfélét, de akad olyan település is, ahol az üveget két nagy csoportba válogatják: fehér és színes üvegre. Fehér üveg: a tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üveg tartozik ide. Tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet ne dobjunk ide! Színes üveg: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üvegek tartoznak ide. Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt! Az üvegekről távolítsuk el a fémkupakokat!

A műanyagot gyűjtő kukákba üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait, háztartásban előforduló tiszta fóliát dobhatunk. A tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat ki kell mosni, és tapossuk laposra! Ne dobjunk ide zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakont, tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, illetve egyéb műanyagnak ítélt hulladékot!

A különböző betonkeverékek, téglák, csempék, kerámiaburkolatok stb. apró építési hulladéknak minősülnek. Ha nem tudjuk otthon felhasználni vagy újrahasznosítani, akkor a kommunális hulladék közé dobhatjuk, ha kevés van belőle. A nagyobb mennyiséget gyűjtőudvarba szállíthatjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?