Hasznos tanács

Megemelik a dolgozó szeniorok nyugdíját

Egyre több nyugdíjas vállal munkát – egyrészt mert a járandóságok nagyon alacsonyak, és többen szegénységi kockázatnak vannak kitéve, másrészt lélektani szempontból is hasznos lehet egy kicsit dolgozni. A dolgozó szeniorok az év eleji valorizáció után most újabb nyugdíjemelésre számíthatnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. február 20. 10:00

Megemelik a dolgozó szeniorok nyugdíját
A Szociális Biztosító március végéig átszámolja a munkavállaló nyugdíjasok járandóságát. - Fotó: Shutterstock

Aki egész életében emberek között volt, öreg korára sem akar tétlenül ülni a négy fal között, ezért a szociális kapcsolattartás az ember számára az élet minden szakaszában nagyon fontos. A Szociális Biztosító (SP) decemberben 267 326 munkavállaló szeniort tartott nyilván, ebből 160 683 öregségi nyugdíjas. Egy évvel korábban a számuk 253 714 volt, 2017 decemberében pedig 242 817-en dolgoztak. Az SP az év elején szokta törvényből kifolyólag valorizálni a járandóságokat, a dolgozó nyugdíjasok pedig mindig kettős emelésre számíthatnak. Sokan azt hitték, erre már januárban sor kerül, de nem így volt, ezért az utóbbi napokban kérdésekkel halmozták el a biztosítót.

Nem kell reklamálni

„A szeniorok mostanában gyakrabban érdeklődnek az iránt, hogy a nyugdíjukat a tavaly szerzett újabb biztosítási időszak alapján miért nem emeltük meg az éves valorizációval együtt. Nem kell aggódni, a Szociális Biztosító nem feledkezett meg senkiről. Nem kell semmit reklamálni, és a biztosítási időszak szerinti nyugdíjátszámolást nem kell külön kérni” – nyugtatta ügyfeleit a Szociális Biztosító. Januárban mindenkit írásban tájékoztattak a törvényben meghatározott, rendszeres év eleji valorizációról, de kizárólag erről, vagyis az SP leveléből csak azt olvashatták ki, hogy az öregségi járandóságokat legkevesebb 9 euróval megtoldották.

„A tavaly szerzett biztosítási időszak szerinti emelésről a biztosító külön határozatot ad ki. Ez automatikusan történik, nem kell kérvényt benyújtani, miközben a határidő, ameddig ezt meg kell tenni, 2020. március 31.”

– olvasható az SP közleményében.

Amikor valaki benyújtja a nyugdíjkérelmét, a Szociális Biztosítónak a nyugdíj kiszámításakor figyelembe kell vennie az összes olyan időszakot, amikor az adott személy része volt a nyugdíjbiztosítási rendszernek. Ha valaki nyugdíjasként tovább dolgozik, a munkaviszony befejezése után, ha akarja, kérheti nyugdíja átszámolását. Az sem baj, ha elfelejti, mert a biztosító ezt „saját magától” is megteszi, éspedig mindig az év elején – ez zajlik most, március végéig. Ráadásul az emelést nem kötik a társadalombiztosítás megszűnéséhez, a dolgozó nyugdíjasok járandóságát akkor is átszámolják, ha még tart a munkaviszonyuk. A dolgozó nyugdíjasok hamarosan levelet kapnak az újabb emelésről, amely azonban feltehetően csak pár centes lesz.

Mekkora az emelés?

A nyugdíj összegét a következő képlettel állapítják meg: POMBxODPxADH. A POMB az átlagos személyi bérpont (priemerný osobný mzdový bod), az ODP a teljes nyugdíjbiztosítási időszak (obdobie dôchodkového poistenia), az ADH az aktuális nyugdíjérték (aktuálna dôchodková hodnota). Ha olyan személyről van szó, akinek a nyugdíjkorhatár elérése után is volt társadalombiztosítása (még utána is dolgozott), először kiszámítják, a nyugdíjkorhatár elérésének pillanatában milyen járandóságra jogosult, majd az utána ledolgozott időszakot külön értékelik, külön összeget állapítanak meg, és a kettőt összeadják. Ha valaki utána ismét munkába áll, és így újabb biztosítási időszakot szerez, évente egyszer – ugyanazzal a képlettel – átértékelik a járandóságát. Az emelés mértékét a munkaadótól továbbított adatok alapján számolják ki. Teljesen mindegy, hogy a nyugdíjas milyen szerződésre dolgozik, jelenleg a rendes munkaszerződésre és a megbízásos szerződésre, illetve a főállásban és a részmunkaidőben végzett munka esetében egyaránt kialakul járulékfizetési kötelezettség, és ez alapján az SP átszámolhatja a járandóságok összegét.

Nincs mindig járulék

A diákokhoz hasonlóan a dolgozó nyugdíjasok is részesülhetnek járulékfizetési kedvezményben.

 

Azok az öregségi, korengedményes, rokkantsági és szolgálati járandóságban részesülők, akik a munka elvégzéséről vagy a munkatevékenységről szóló megbízási szerződésre dolgoznak, nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, ha az e szerződésre kapott havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót. Az előbbi szerződéstípus alapján legfeljebb 350 órát lehet dolgozni évente, az utóbbi alapján pedig legfeljebb 10 órát hetente. Ha a havi jövedelem túllépi a 200 eurót, már kell fizetni társadalombiztosítást, de csak a 200 euró feletti tételből. Például, aki 300 eurót keres, a 200 eurót tisztán megkapja, és a maradék 100 euróból kell elvezetni némi járulékot. Így több kerül a nyugdíjas zsebébe, de a járulékmentes részt nem veszik figyelembe a nyugdíj átszámolásakor. (Ha nem kell biztosítást fizetni, az azt is jelenti, hogy ez alatt nem szerez társadalombiztosítási időszakot.)
Akinek egyszerre több szerződése van, a diákokhoz hasonlóan a járulékfizetési kedvezményt csak egy munkaadónál érvényesítheti – úgy, hogy nyilatkozatot tesz, miszerint az adott munkáltatóval kötött szerződésre kéri a felmentést a járulékfizetés alól. A szükséges nyomtatványt a Szociális Biztosítóban lehet beszerezni.

 

Már a korengedményes nyugdíjasok is dolgozhatnak megbízási szerződésre, miközben, ha a havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót, nem állítják le a járandóságukat. Főállásban nem dolgozhatnak. Ha a megbízási szerződés alapján kapott fizetésük évente túllépi a 2400 eurót, a Szociális Biztosító leállítja a nyugdíjuk kifizetését. A következő évben ismét folyósítják majd a járandóságot, és elszámolnak a visszatartott tételekkel.

Kedvezmények

Minden dolgozó nyugdíjas jogosult bizonyos kedvezményekre, attól függően, milyen szerződése van. A megbízási szerződésre dolgozók a fizetésükből mindössze nyugdíjbiztosítást fizetnek, ezért betegség esetén nem jogosultak táppénzre. A rendes szerződéssel rendelkezők azonban ugyanúgy mehetnek betegszabadságra, mint a nyugdíjba vonulásuk előtt, és a munkaképtelenségük alatt jogosultak bérpótlékra. További különbség a szabadnapok merítése szempontjából van. A rendes szerződésre dolgozó nyugdíjasok a többi, 33 évnél idősebb alkalmazotthoz hasonlóan, legalább 5 hét fizetett szabadságra jogosultak, megilleti őket 7 fizetett szabadnap orvoslátogatás céljából, valamint ebédjegyeket is kaphatnak. A megbízásos szerződésre dolgozók már elesnek e kedvezményektől. A munkaadó ugyan nekik is adhat szabadnapot orvoslátogatás céljából, de azért nem jár semmilyen bérpótlék. A cég bónuszként ebédjegyeket is jóváhagyhat, de nem kötelező, és sok munkaadó nem is ad. Ezenkívül a megbízási szerződés megszűnése után nem jár semmilyen végkielégítés. Ezzel szemben a főállású munkaviszony megszűnése után az idős személy jogosult lehet lelépőre – a konkrét összeg a munkahelyen eltöltött időszaktól és attól függ, hogyan szűnt meg a munkaviszony.

Rokkantnyugdíjasok

A rokkantnyugdíjasokra nem vonatkoznak munkavállalási korlátozások, sőt, a munkaviszony megszűnése után ők munkanélküli-segélyben is részesülhetnek. Ugyanakkor az ő járandóságukat nem számítják át, hiába dolgoznak, ez alapján nem számíthatnak magasabb rokkantsági nyugdíjra. Ellenben a munkavégzés alatt szerzett társadalombiztosítási időszakokat figyelembe fogják venni, amikor jogosultságot szereznek az öregségi nyugdíjra. Vagyis, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt, igényelhetnek öregségi nyugdíjat, és az SP az életük során szerzett biztosítási időszakot is figyelembe véve meghatározza az öregségi nyugdíj összegét. Ha az magasabb lesz a rokkantsági nyugdíjnál, a nagyobb összeget fogják folyósítani.

Megérheti nyugdíjast alkalmazni

2020. február 20. 11:01

Megérheti nyugdíjast alkalmazni

Vállalkozás indítása

Aki mindenképpen javítani akar a jövedelmén, ám képtelen elhelyezkedni, illetve korkedvezményes nyugdíjasként a havi járandóságát sem akarja elveszíteni, annak megoldást jelenthet, ha kiváltja a vállalkozói engedélyt. Az egyéni vállalkozóknak a vállalkozás első évében nincs semmilyen kötelezettségük a Szociális Biztosítóval szemben, nem kell nyugdíjbiztosítást fizetni, nem is állítják le a korengedményes nyugdíj folyósítását. Később pedig a vállalkozásból befolyt haszon alapján lehet mérlegelni, mi éri meg jobban: tovább vállalkozni vagy csak nyugdíjasnak maradni.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.