Már folyósítják a 13. nyugdíjat

pénz euró

A szeniorok idén is számíthatnak a karácsonyi nyugdíj néven ismert nyugdíj-kiegészítésre – de nem a Peter Pellegrini (Hlas) házelnök által ígért 600 euróra, hanem csak annyira, mint tavaly: a minimális összeg 50, a felső határ pedig 300 euró. A támogatást már elkezdték folyósítani, egyesek már megkapták, a többieknek pedig a napokban megérkezik.

Szlovákiai hagyomány, hogy karácsony előtt a kormány megajándékozza a nyugdíjasokat egy kis plusz pénzzel. A támogatást eredetileg még egy korábbi Fico-kabinet vezette be 16 évvel ezelőtt nyugdíj-kiegészítés formájában, ami lényegében egyszeri rendkívüli szociális segély volt, ezért külföldre nem is folyósították. Ennek ellenére sokan kezdettől fogva karácsonyi nyugdíjnak hívták. Pár éve a támogatás hivatalosan is átalakult nyugdíjjá, és a szeniorok idén már novemberben számíthatnak a 13. járandóságra.

A választási kampányban téma volt a szeniorok karácsony előtti támogatása, és a Hlas párt azt ígérte, hogy az év végi 13. járandóságot az átlag nyugdíj szintjére emelik, ami jelenleg 640 eurónak felelne meg. A Hlas kormánypozícióba került, a szociális ügyi miniszter is ebből a pártból van, és Erik Tomáš tárcavezető meg is ígérte a 13. járandóság „feljavítását”, ám erre az idén már nincs lehetőség, majd jövőre. Vagyis idén maradt az a számítási mechanizmus, amellyel a 13. nyugdíjat tavaly is megállapították.

Hogyan számolják ki?

A számítási módszer, amely segítségével megállapítják a 13. nyugdíj összegét, az előző évhez képest nem változott. A legalacsonyabb jóváhagyható összeg 50 euró, a legmagasabb 300 euró. A konkrét nyugdíjas számára a pontos összeget a következő képlet segítségével határozzák meg: TNY = max. {300 – 0,36 * (NY – LM); 50}, ahol a TNY 13. nyugdíjat jelent, a NY a rendes havi nyugdíj vagy az egyszerre folyósított több nyugdíjtípus összege, az LM pedig a létminimum összege egy felnőtt személy esetében. A létminimum mindig meghatározó tényező, és az összege júliustól 234,42 euróról 268,88 euróra emelkedett.

A Szociális Biztosító (SP) a weboldalán közzétett egy számológépet, amely segítségével mindenki kiszámolhatja, mekkora összegre jogosult, s ha az véletlenül nem egyezne a november folyamán folyósított tétellel, az SP-hez lehet fordulni. A számológép használata egyszerű. Meg kell adni a rendes havi járandóságot, illetve aki több nyugdíjra is jogosult, azok együttes összegét. Utána meg kell nyomni a „Kiszámolni” (Vypočítať) gombot, s máris megjelenik a 13. nyugdíj összege. A számológép azt is megengedi, hogy a havi járandóságot más pénznemben (például forintban) is megadhatjuk, s az Európai Központi bank vagy a hazai jegybank szeptember 1-jétől érvényes árfolyama alapján átszámolja euróra.

A támogatás nagysága

A legalacsonyabb összegre, azaz 50 euróra az jogosult, akinek a rendes havi járandósága 963,40 euró vagy annál is több. Ebbe beleszámítódik mindenféle nyugdíj, amit folyósítanak számára. Aki 2 vagy 3 fajta járandóságban részesül, ettől függetlenül csak egy 13. nyugdíjra jogosult.

Már folyósítják a 13. nyugdíjat

A legmagasabb támogatásra, azaz 300 euróra az számíthat, akinek a rendes havi járandósága legfeljebb a létminimum összegének felel meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum 268,88 eurót kap havonta, és ebbe az összegbe az összes jóváhagyott nyugdíjfajta beleszámítódik, miközben csak egyetlen 13. nyugdíjra jogosult.

Ki jogosult?

A 13. járandóság automatikusan jár, nem kell külön kérvényezni. Az egyedüli feltétel az, hogy az idős személy október végéig jogosultságot szerzett öregségi, korengedményes, rokkantsági, özvegyi, árvasági vagy szociális nyugdíjra – a karácsonyi ünnepek előtti támogatás kiszámolásakor ezeket a nyugdíjtípusokat veszik figyelembe. Tekintettel vannak a szolgálati nyugdíjra, a nyugdíjrendszer második pilléréből folyósított összegre, valamint a cseh jogi normák alapján nyújtott kiegyenlítő nyugdíjpótlékra is. Aki novemberben vagy decemberben szerez jogosultságot a nyugdíjra, az idén elesik a 13. járandóságtól.

Nem jár a 13. nyugdíj annak, aki az ún. feleség járandóságát (a jövedelem vagy nyugdíj nélküli feleségnek még 2004 előtt jóváhagyott támogatását) kapja, illetve aki nyugdíjelőlegben részesül.

Külföldre is folyósítják

A 13. nyugdíjat azok is megkapják, akik külföldön élnek: a novemberi járandósággal egy időben fizetik ki.

Akinek külföldről folyósítanak járadékot, az minden évben köteles tájékoztatni a Szociális Biztosítót, hogy mennyi pénzt kap. E nélkül az információ nélkül nem tudják kiszámolni a 13. nyugdíjat. Az idén augusztus végéig kellett eleget tenni e bejelentési kötelességnek.

Továbbá, ezúttal is érvényes, hogy a 13. nyugdíjhoz a végrehajtó nem nyúlhat, azt mindenki a teljes összegben kapja meg.

Hogyan fizetik ki?

A Szociális Biztosító ugyanúgy folyósítja, mint a rendes havi nyugdíjat: vagy postai úton, vagy átutalják a bankszámlára, kivételes esetekben a kijelölt eseti gondnok is átveheti. A 13. nyugdíj a rendes novemberi járandósággal egyszerre érkezik, de azzal nem vonják össze.

Vannak, akik nem a Szociális Biztosítótól kapják a nyugdíjat. Például az a szenior, aki volt rendőrként részesül szolgálati járandóságban, annak a 13. nyugdíjat a belügyminisztérium folyósítja. Ugyanez érvényes a többi állami nyugdíj esetében is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?