Lehet polgármester egy „külföldi” állampolgár?

választás

Az Európai Unió lakosai szabadon mozoghatnak, munkát vállalhatnak akármelyik tagállamban, átköltözhetnek, megváltoztathatják állandó lakhelyüket. Aki hosszabb ideje él valahol, vajon lehet-e beleszólása az ottani közügyekbe, esetleg vállalhat-e tisztséget a helyi önkormányzatban, lehet-e ott polgármester – akkor is, ha nem vette fel az ottani állampolgárságot? Ifj. Mészáros Lajos erre a kérdésre keresi a választ, olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél:

Egy magyarországi településen lakom a szlovák–magyar határ mentén. Az utóbbi években sok volt a beköltöző, aminek köszönhetően már több szlovák él itt, mint magyar. Ráadásul, a településen továbbra is újabb házakat húznak fel, amelyekbe újabb szlovákok költöznek – megéri nekik, hiszen itt még mindig olcsóbbak a lakások, mint pl. a Pozsony körüli községekben. Ez a nagyszámú beköltözés nem is lenne gond, az viszont kicsit aggaszt, hogy akad már olyan szlovák lakos, aki a polgármesterünk is szeretne lenni, és páran indulnának képviselőnek is. Jó lenne ezért tudni, hogy az európai jog szerint minden EU-s országban választható-e polgármesternek vagy képviselőnek olyan ember, akinek kizárólag lakcímkártyája van az adott országban. Vagyis, választható egy magyar település polgármesterének vagy képviselőjének egy nem magyar állampolgár, ha csupán az állandó lakhelye van az adott községben?

Olvasónk kérdése nemcsak roppant érdekes, hanem rendhagyó is, hiszen a válasz ezúttal kivételesen nem a szlovák, hanem a magyar jogrendben keresendő, amely nem elsődleges szakterületünk. Azért foglalkozunk mégis egy, a magyar jogrendet (is) érintő kérdéssel, mivel a választ rejtő magyar jogszabályok olyan közös Európai Uniós jogforráson alapszanak, amely (bizonyos technikai eltérésekkel) a szlovák jogrendben is alkalmazandó.

Magyarország és Szlovákia 2004 óta az Európai Unió tagországai, ami többek közt azt is jelenti, hogy saját jogrendjük mellett az EU szintjén meghozott jogszabályoknak is alávetik magukat. Az egyik ilyen kötelező érvényű EU-s jogszabály az Európai Unió Alapjogi Chartája, amely a 40. cikkében szó szerint kimondja, hogy: „Minden uniós polgár választásra jogosult és választható a lakóhelye szerinti tagállam helyhatósági választásain, ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai”.

A Chartában rögzített, önkormányzati választásokon gyakorolható választójogot Magyarország (ahogy a többi EU-s tagország, tehát Szlovákia is) alkotmányi szinten garantálja, az Alaptörvény XXIII./2. pontja szerint ugyanis: „Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek (...) választásán választó és választható legyen”. Az ezt követő, XXIII./3. pont a szóban forgó jogokat továbbá a Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert személyeknek, tehát más „külföldieknek” is biztosítja.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy az olvasónk által említett, magyarországi településre betelepült szlovák (de akár más külföldi) állampolgárok bizony nemcsak hogy szavazhatnak az önkormányzati választásokon, hanem ők maguk is indulhatnak a polgármesteri és/vagy a helyi képviselői tisztségért, amennyiben az adott településen található a bejegyzett állandó lakhelyük. A teljesség kedvéért azt még végül meg kell jegyezni, hogy az önkormányzati jelöltségnek ugyan vannak bizonyos további technikai feltételei (pl. egyéni listás képviselőjelölt az lehet, akit a település választóinak legalább 1 %-a jelöltnek ajánlott), ezek azonban viszonylag könnyen áthidalható, egyáltalán nem teljesíthetetlen megkötések. Könnyen elképzelhető ezért, hogy a soron következő, 2024. júniusi magyarországi helyhatósági választásokon akár szlovák állampolgárságú jelöltek is versenybe szállnak a helyiek voksaiért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?