Ha nem tudjuk törleszteni a felvett kölcsönt...

persely illusztráció

Aki a járvány alatt képtelen volt törleszteni a korábban felvett hitelét, legfeljebb 9 hónapos fizetési haladékot intézhetett. Ha a haladék lejárta után is anyagi gondjaink vannak, fel kell venni a kapcsolatot a bankkal.

Elhalaszthattuk a jelzálog-, a fogyasztási hitelek és a részletre vásárolt termékek törlesztőrészleteit. Lízing esetében 3 hónap haladékot lehet(ett) kérni, amit 3 hónappal meg lehet(ett) hosszabbítani, összesen 6 hónap halasztást lehet(ett) intézni.

Kinek éri meg?

A törlesztési haladékra vonatkozó kérvényt csak egyszer lehet benyújtani. Szakértők szerint csak annak éri meg igazán, akinek tényleg annyira rossz az anyagi helyzete, hogy nem rendelkezik pénzzel, és sehogyan sem áll módjában rendezni a tartozását. A kölcsön a halasztás időtartama alatt is kamatozik, vagyis az ügyfél végül nagyobb összeget fizet a banknak, mintha a szerződésben eredetileg szereplő futamidőben törlesztené az adósságát. Ráadásul a törlesztési haladék jóváhagyása azzal jár, hogy az illető bekerül a hitelregiszterbe, és a neve 5 évig ott is marad. Ugyanakkor a haladékot ez esetben speciálisan megjelölik, hogy a járvány negatív következménye miatt kért halasztásról van szó. Ha a hitelt biztosították, a biztosítási költségeket a haladéktól függetlenül ki kell fizetni, a biztosítás nem szűnik meg, a halasztás alatt is kiszámlázzák a biztosítási díjat.

További gondok

Ha továbbra is anyagi gondjaink vannak, fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, segítenek megoldást találni. Ha már elő is fordult, hogy néhány havi részletet nem utaltunk át, a lehetőségek korlátozottak. Az egyik megoldás az lehet, hogy meghosszabbítják a futamidőt. Így egyrészt csökken a havi törlesztőrészlet, másrészt az ügyfél jobban ráfizet a kölcsönre, hiszen hosszabb ideig lesz adós. Ez a megoldás akkor lehet előnyös, ha hosszú távon kell biztosítani alacsony havi törlesztőrészleteket. A következő megoldás az lehet, hogy a bank meghatároz egy időt, például 3–6 hónapot, ami alatt meg kell oldani a rossz anyagi helyzetet, és ez alatt elnéző az ügyféllel szemben. Utána azonban ismét rendesen kell törleszteni. A bank általában megengedi, hogy a futamidőt meghosszabbítsák a kényszerszünettel, de a havi részletet is lehet emelni.

Egyéb megoldások

Ha egyszerre több tartozásunk van, és nem győzzük fizetni az összes kölcsön havi részleteit, megoldást jelenthet a hitelek összekapcsolása egy hitelbe. A bank egy új konszolidált kölcsönnel egyszerre kifizetheti az összes hitelt, és az új kölcsönnek hosszabb lesz a futamideje.
A bank felkínálhat egyéni törlesztési naptárat is. Ez azt jelenti, hogy a hitel törlesztési feltételeit a problémákkal küszködő ügyfél individuális szükségleteihez igazítják úgy, hogy figyelembe veszik a családi költségvetés lehetőségeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!