Gyermekek után intézhető adóbónusz

14. nyugdíj

A gyermekek után érvényesíthető adóbónuszra az a szülő jogosult, akinek megadózható éves jövedelme eléri legalább a minimálbér 6-szorosát. Ez a kedvezmény egész évben, folyamatosan, havonta vagy egy összegben az adóelszámolás, illetve az adóbevallás elkészítése során érvényesíthető.

Egyszerre csak az egyik szülő igényelheti. Először abban a hónapban lehet kérni, amikor a gyermek megszületik, és legfeljebb 25 éves koráig jár. Az alkalmazottak a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a felmutatásával igazolják jogosultságukat. Közép- és főiskolások esetében szükség van az iskolatátogatásról szóló igazolásra is.

Amennyiben az adó kisebb az adóbónusznál, a szülő nem fizet semmilyen adót, sőt az adóhivataltól megkapja a különbözetet. Ezzel a lehetőséggel az alacsony jövedelmű szülők is élhetnek, akik nem érvényesíthetik teljes mértékben az adómentes részt. Az adóbónuszt mindig csak az egyik szülő kaphatja meg. Ha képtelenek megegyezni, a következő sorrend érvényes: anya, apa, más felhatalmazott személy. A szülők abban is megállapodhatnak, hogy felváltva élnek a kedvezménnyel. Ez például akkor lehet előnyös megoldás, amikor egyikük megbetegszik, és abban a hónapban a másik szülő intézi el.

Az adóbónusz összege szorosan összefügg a létminimum összegének az alakulásával, és azt mindig július 1-jei dátummal szokták felülbírálni. Az adóbónusz az újévtől megkétszereződött, de nem mindenki számára. A támogatás ugyanis kétszintű. 2022. június 30-áig még háromszintű volt: a 6 évnél kisebb gyerekek után 47,14 euró, a 6–15 év közöttiek után 43,60 euró, 15 éves kortól pedig 23,57 euró járt. Tavaly július 1-jétől két kategóriát vezettek be, és megemelték a támogatás összegét, eszerint december végéig 15 éves korig 70 euró, 15 év felett pedig 40 euró volt. Most januártól a legkisebbek után megkétszereződött az adóbónusz, és a korhatár is változott: 18 éves korig 140 euró, 18 év felettiek után pedig 50 euró jár. Ez a megemelt összeg csak két évig, 2024 végéig érvényes. Továbbá van egy megkötés is: az adóbónuszt csak a jövedelemadó bizonyos részéig lehet érvényesíteni, éspedig a gyermekek számától függően. Akinek egy gyereke van, az legfeljebb az adóalapja 20%-ának megfelelő adóbónuszban részesülhet. Két gyermek esetében 27%, három gyereknél 34%, négynél 41%, öt után 48%, hat és annál több gyermek esetében pedig 55% a felső határ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?