Előnyös állami hitel ifjú házasoknak

Előnyös állami hitel ifjú házasoknak

Az állam nemcsak jelzáloghiteles adóbónusszal támogatja a fiatalokat, hanem a 35 évnél fiatalabb házaspárok ingatlanvásárlás és -felújítás céljából előnyös kölcsönt is felvehetnek az Állami Lakásfejlesztési Alaptól (ŠFRB).

A kölcsön új és öregebb lakás, családi ház vásárlására, illetve felújítására egyaránt felhasználható.

Célösszeg

A hitel összege a megvásárlandó lakás beszerzési árának akár a 100%-a is lehet, legfeljebb azonban 120 ezer euró, miközben a kamatláb mindössze 1%. A futamidő nem lépheti túl a 40 évet, illetve fontos megkötés: a kölcsönt az igénylőnek 65 éves koráig vissza kell fizetnie.

Lakásfelújítás céljából is az összköltségek akár 100%-ra intézhető hitel, de az maximum 30 ezer euró lehet. A kamatláb ez esetben is 1%, és legfeljebb 20 éves futamidőt hagyhatnak jóvá. Gyermek születése esetén a visszafizetendő összegből elengedhetnek 2 ezer eurót.

Feltételek

A legfontosabb kritérium, hogy a kérvény benyújtásának pillanatában a házaspárnak 35 évnél fiatalabbnak kell lennie, miközben mindkettejüknek teljesíteniük kell ezt a feltételt.

Továbbá fontos megkötés, hogy a házasságkötésre az igény benyújtása előtt maximum 36 hónappal került sor. A házastársak együttes jövedelme nem haladhatja meg a létminimum ötszörösét, ami jelenleg 1850,90 euró, és a háztartásnak legalább a létminimum 1,3-szorosának megfelelő havi bevétellel kell rendelkeznie, ami jelenleg 481,234 euró. A kedvezményes hitelt csak egyszer lehet felvenni.

További feltétel, hogy a kiszemelt lakás alapterülete nem lépheti túl a 80 négyzetmétert – ebbe a lakható és nem lakható részek, az erkélyek és a teraszok egyaránt beszámítódnak.

Családi ház esetében az alapterület lehet 120 négyzetméter, ehhez jöhet még legfeljebb 25 négyzetméteres garázs. A hitelért a megvásárolt ingatlannal kell kezeskedni.

Ügyintézés

A hitelt igénylő űrlapok letölthetők a lakásfejlesztési alap honlapjáról, de beszerezhetők az ingatlan előfordulási helye szerint illetékes járási székhely városi hivatalában is.

A kitöltött kérvényt a járási székhelyen kell leadni, ahol 10 napon belül regisztrálják a kérvények elektronikus iktatójában, majd továbbítják a lakásfejlesztési alapnak. Ez elbírálja a kérelmet, majd az igénylőt írásban tájékoztatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!