Decemberben jön az inflációs karácsonyi nyugdíj

pénz euró

Mégsem novemberben, hanem közvetlenül karácsony előtt fizeti ki a Szociális Biztosító (SP) a 14. nyugdíjat. A támogatás konkrét összege a rendes havi járandóság nagyságától függ. Aki külföldről (is) kap nyugdíjat, annak még két napja maradt, hogy az SP-t tájékoztassa annak pontos összegéről.

A parlament október közepén jóváhagyta az ún. 14. nyugdíjat, mely 35 és 210 euró között lesz. A juttatás konkrét összegét a júliusban folyósított, ún. 13. járandóság alapján állapítják meg: annak 70 %-a lesz. Több mint 1,4 millió idős személy számíthat az ünnepek előtti plusz pénzre. A legmagasabb támogatásban a legalacsonyabb járandóságúak részesülnek, a legalacsonyabb összeget pedig a legmagasabb bevételű szeniorok kapják.

A támogatás kifizetéséhez szükséges keretet paradox módon éppen a magasabb infláció következtében megnövekedett, magasabb adóbevételekből tudják biztosítani. Összesen 208 millió euró megy e célra. Eduard Heger miniszterelnök szerint a 14. járandóság „példa nélküli segítség”, a Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) azonban nem így látja a dolgot.

Ez csak alamizsna

A szeniorok örülnek a plusz pénznek, ám hangsúlyozzák: ez még kevés, ennyi nem elég. „Szégyen és alamizsna” – mondta Valéria Pokorná, a JDS alelnöke. Ugyanis ha csak a 14. nyugdíj legmagasabb összegét, a 210 eurót szétosztjuk, akkor egy napra 57 cent jut. „Manapság ennyiért még egy liter tejet se lehet venni” – bírálta a támogatás nagyságát Pokorná. A 35 euróból mindössze 9 cent jut egy napra.

Szeptemberben az ún. nyugdíjasinfláció elérte a 15,7 %-ot. Ez azt jelenti, hogy ugyanazért a bevásárlásért, melyért tavaly ősszel 100 eurót fizettek, idén szeptemberben már 115,7 eurót hagytak a boltokban. A szeniorok a gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel és a többgyermekes családokkal együtt a szegénység által leginkább veszélyeztetett csoportot alkotják. A legutóbbi statisztikai adatok szerint élelmiszerre és alkoholmentes italokra a kiadások minimum 27 %-át fordítják, a lakhatási költségek, továbbá a villanyáram, a gáz és a fűtés legkevesebb 25 %-ot tesznek ki, egyéb célra – gyógyszerre, ruhára, cipőre, kultúrára stb. – jobb esetben a havi nyugdíj nem egész harmada marad, rosszabb esetben még annyi se.

Külföldi nyugdíj

Aki nemcsak a Szociális Biztosítótól kap nyugdíjat, hanem külföldről is, annak pontos összegéről november 4-éig kell tájékoztatnia a biztosítót. Ez elintézhető elektronikusan, az ehhez szükséges e-nyomtatvány megtalálható az SP honlapján. November 4-éig mindenképpen el kell küldeni az SP-be a kitöltött űrlapot, nehogy a 14. járandóságot a vonatkozó törvény által előírtnál magasabb összegben fizessék ki. Ugyanis ha valaki többet kapna annál, mint amennyire jogosult, azt utólag vissza kellene fizetnie” – figyelmeztetett Martin Kontúr, az SP szóvivője. Aki még nem vette fel a kapcsolatot a biztosítóval, az maholnap még megteheti, a határidő november 4. Ha valami nem világos, a 0800 123 123 vagy a 0800 500 599-as ingyenes telefonszámon lehet segítséget kérni.

Ki jogosult?

A támogatás automatikus, nem kell külön kérvényezni, és minden nyugdíjas megkapja. Vagyis az egyedüli feltétel az, hogy az idős személy decemberben jogosult legyen öregségi, korengedményes, rokkantsági, özvegyi, árvasági vagy szociális nyugdíjra – a 14. nyugdíj összegének a kiszámolásakor ezeket a nyugdíjtípusokat veszik figyelembe. Továbbá, tekintettel vannak a szolgálati nyugdíjra, a nyugdíjrendszer második pilléréből folyósított összegre, valamint a cseh jogi normák alapján nyújtott kiegyenlítő nyugdíjpótlékra. Nem jár a 14. nyugdíj annak, aki az ún. feleség járandóságát (a jövedelem vagy nyugdíj nélküli feleségnek még 2004 előtt jóváhagyott támogatását) kapja, illetve aki nyugdíjelőlegben részesül.

A legalacsonyabb összegre, azaz 35 euróra az jogosult, akinek a rendes havi járandósága 927,40 euró vagy annál is több. Ebbe beleszámítódik mindenféle nyugdíj, amit folyósítanak számára. Aki 2 vagy 3 fajta járandóságban részesül, ettől függetlenül csak egy 14. nyugdíjra jogosult.

A legmagasabb támogatásra, azaz 210 euróra az számíthat, akinek a rendes havi járandósága legfeljebb a létminimum összegének felel meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum 234,42 eurót kap havonta, és ebbe az összegbe az összes jóváhagyott nyugdíjfajta beleszámítódik, miközben csak egyetlen 14. nyugdíjra jogosult.

Hogyan fizetik ki?

A Szociális Biztosító ugyanúgy folyósítja, mint a rendes havi nyugdíjat: vagy postai úton, vagy átutalják a bankszámlára, kivételes esetekben a kijelölt eseti gondnok is átveheti. A 14. nyugdíj a rendes decemberi járandósággal egyszerre érkezik, de azzal nem vonják össze. A támogatást azok is megkapják, akik külföldön élnek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?