Hasznos tanács

Baleset külföldön – mi a teendő?

A külföldön elszenvedett közlekedési baleset több figyelmet és türelmet igényel, az ügyintézés esetenként bonyolult lehet, de alapvetően ugyanúgy kell eljárni, mintha a baleset itthon történt volna.
B. Szentgáli Anikó

2022. augusztus 14. 12:40

ill
- Képarchívum, illusztráció

Először is meg kell bizonyosodni, hogy megsérült-e valaki, és a helyszínre kell hívni a megfelelő hatóságot – szükség szerint mentőszolgálatot, tűzoltókat, rendőröket. A 112-es szám külföldön is működik. Ha kell, megfelelő elsősegélyt kell nyújtani a rászorulóknak – a laikus segítségnyújtás rendkívül fontos. Az elsősegély elmulasztásának büntetőjogi következménye lehet, és bizonyos országokban ez hatással lehet a kártérítés nagyságára is.

Biztosítani kell a baleset helyszínét – használni kell az elakadásjelző háromszöget, és viselni kell a fényvisszaverő mellényt! Külföldön minden esetben – tehát nemcsak baleset, hanem káresemény esetén is – hívjunk rendőrt! Baleset esetén fontos, hogy nálunk legyen a „Záznam o dopravnej nehode” megnevezésű, Európa-szerte használatos nyomtatvány. Amennyiben nincs nálunk az európai kék-sárga kárbejelentőlap, az bonyolíthatja a keletkezett kár felszámolását. Segítségével ugyanis az összes érintett fél hozzájut a baleset dokumentálásához szükséges információkhoz, és ha helyesen töltik ki, a biztosító hozzájut minden fontos adathoz, hogy megtehesse az első lépéseket. Ha a károsult pozíciójában vagyunk és annak, aki a kárt okozta, nincs nyomtatványa, esetleg az adott országban nem kötelező azt magánál tartania, jegyezzünk fel róla minden szükséges adatot – személyi adatokat, információkat az általa vezetett kocsiról, valamint adatokat a biztosítójáról!

Ha nem beszéljük jól az ország nyelvét, ajánlatos tolmácsot keríteni. Ne írjunk alá olyasmit, amit nem értünk!

Ne felejtsük el felhívni a biztosítónk asszisztenciaszolgálatát! Útbaigazítanak, tanácsot adnak, esetleg szerelőt küldenek a helyszínre, elvontatják az autót. Már itt bejelenthetjük a káreseményt, amit később írásban is meg kell majd tenni. Ha mi okoztuk a kárt, 15 napon belül kell jelenteni, ha külföldön történt, 30 napon belül kell felvenni a kapcsolatot a biztosítóval. Ha nem mi okoztuk a kárt, óvatosságból akkor is tanácsos jelenteni az esetet, ám külön kell hangsúlyozni, hogy a balesetet és a kárt nem mi okoztuk. A következő iratokra lesz szükség: forgalmi engedély, jogosítvány, jelentés a balesetről, ideális esetben rendőrségi jegyzőkönyv.

Akinek van casco biztosítása, a káreseményt telefonon keresztül, esetleg mobiltelefonos applikáció segítségével is jelentheti. Ilyenkor elég csak a forgalmi engedély és a kocsit vezető személy jogosítványa, nincs szükség semmilyen jelentésre vagy jegyzőkönyvre. Ha viszont a balesetet másik személy okozta, tanácsos emailben elküldeni a rendőrségi jelentést is. Casco esetén a kocsit külföldön is meg lehet javíttatni, de előbb ki kell kérni a biztosító beleegyezését.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
párkány keakt

Megnyílt a Simon–Júda (FOTÓK)

f

A pozsonyi gázolónak 16 kihágása volt. Miért nem vették el a jogosítványát?

Előzetes megállapodásra jutottak a földgázárról

Jól áll Szlovákia gázügyileg, van elég tüzelőanyag télre

zelenszkij k

Zelenszkij: Putyin és Oroszország sem élné túl az atomtámadást

Az Európai Parlament eljárást indíthat Magyarország ellen

Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni legújabb szankciócsomagot

d

Súlyos büntetés várhat a részeg sofőrre, aki elütött egy anyát és gyermekét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.