Hasznos tanács

Az önkormányzati választásokról I.

Szlovákiában az ősszel új polgármestereket és helyi képviselőket választunk. Vajon ki indulhat a megmérettetésen? Bárki jelöltetheti magát? Az egyszerű polgárok is próbálkozhatnak? A kérdésre – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász válaszol.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. augusztus 13. 16:40

8,25 millió euróba kerülnek az idei EP-választások
- Képarchívum

Több mint harminc éve ugyanabban a kb. 800 lakosú községben lakom. Szeretek itt, mert sok barátom van, itt is alapítottunk családot. Az évek során viszont sok dolog nem tetszett, amit a falu ӧnkormányzata tett, illetve, amit nem tett meg a lakosaiért. Mivel közelednek a választások, többen is bátorítottak, hogy induljak képviselőnek, vagy akár polgármesternek, amit komolyon fontolóra is vettem. Nem vagyok viszont semmilyen párt tagja, és nem tudom pontosan, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnem ahhoz, hogy rajta legyen a nevem a szavazólapon. Indulhatok függetlenként akár képviselőnek és polgármesternek is?

Olvasónk kérdése nagyon aktuális, hiszen október 29-én önkormányzati választásokat tartanak minden településen, a választásokkal kapcsolatos jelöltállítások és a kampány pedig már zajlik. Maga a téma viszont a szokásosnál bővebb teret igényel, így az olvasónk által feltett kérdésekre ezúttal kétrészes cikkben válaszolunk: az első részben a helyi választásokon jelöltként való indulás alapvető feltételeit fejtjük ki, a másodikban pedig a jelöltté válás folyamatát és követelményeit ismertetjük.

Az őszi önkormányzati választásokon a választásra jogosult személyek az egyik legalapvetőbb politikai alapjogukat gyakorolhatják. A polgároknak jogukban áll részt venni a közügyek igazgatásában, amelynek egyik alkotmányos eszköze a választójog, amely a különböző választásokon érvényesíthető, mégpedig két formában. A választójogon belül ugyanis megkülönböztetünk úgynevezett aktív és passzív választójogot – az aktív választójog jogosít fel arra, hogy a választásokon valakit megválasszunk, a passzív választójog pedig arra, hogy mi magunk is választhatók legyünk egy-egy adott választáson (olvasónk kérdéseire való tekintettel a továbbiakban a passzív választójoggal foglalkozunk).

A passzív választójog önkormányzati választásokon való gyakorlásának feltételeit a Tt. 180/2014 sz. választási törvény szabja meg, amely értelmében minden olyan személy, aki állandó lakhellyel rendelkezik valamelyik szlovákiai településen, indulhat képviselőjelöltként és polgármesterjelöltként a helyi választásokon, amennyiben legkésőbb a választások napján képviselőjelöltként betölti 18. életévét, polgármesterjelöltként pedig 25. életévét. A leírtak alapján tehát nemcsak a szlovákiai állampolgárok, hanem akár állampolgársággal nem rendelkező, ám állandó tartózkodási engedéllyel itt élő külföldi személyek is indulhatnak a helyi választásokon. Fontos, hogy a jelöltek csakis azon a településen jelöltethetik magukat, amely a személyi igazolványukban állandó lakhelyként szerepel, ott viszont akár képviselő- és polgármesterjelöltként is megmérettethetik magukat; ám ha valakit esetleg mindkét funkcióba megválasztanak, végül csakis az egyiket töltheti be a funkciók közti érdekellentét miatt.

A kérdéseiből megállapítható információk alapján olvasónk teljesíti az alapfeltételeket ahhoz, hogy elinduljon saját községében a választásokon mint képviselő- és polgármesterjelölt is; jövő heti cikkünkből pedig az is kiderül, hogy ezt pontosan hogyan teheti meg. Mivel azonban olvasónk „5 perccel 12 előtt” tette fel kérdéseit, azt már most előre vetítjük, hogy 100 támogatói aláírásra lesz szüksége és az aláírások vonatkozhatnak ugyanúgy a képviselői és polgármesteri jelӧltségre is. Tӧrvényeink szerint azonban az aláírásokat nem gyűjtheti elektronikusan.

ifj. Mészáros Lajos

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Veszélyben az élelmiszer-ellátásunk

Ausztria határátkelőhely
Frissítve

AKTUÁLIS: Ausztria ellenőrzéseket vezet be Szlovákiával közös határain

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Ukrán elnöki tanácsadó: Oroszország okozta a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

sport a tv-ben

Képernyőn a Veszprém kézilabdacsapatának BL-meccse

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.