A visszavásárlási jogról

adás-vétel

Ha eladunk valamit, ám később meggondoljuk magunkat, vajon van lehetőség visszaszerezni, visszavásárolni a dolgot? Ifj. Mészáros Lajos jogász erre a kérdésre keresi a választ – olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél:

2021-ben felfüggesztettem a fuvarozó kisvállalkozásomat, és a „céges” furgont is eladtam egy ismerősömnek. Az eladáskor említettem a vevőnek, hogy, ha egyszer újra beindítom a vállalkozást, még szükségem lehet a furgonra, ezért – még ha az írásos szerződésbe végül nem is került bele – ő szóban megígérte, hogy, ha úgy alakulna, akkor azonos vételáron visszavehetem tőle a furgont. Idén aztán újra vállalkozni kezdtem, és hívtam is az ismerőst, hogy visszavenném az autót, de azt mondta, hogy fél éve túladott rajta, mert alig használta. Nagyot csalódtam benne, mert nem ezt beszéltük meg, és jól jött volna a jó áron visszavásárolt jármű. Főleg az érdekelne, hogy eladhatta-e egyáltalán a vevő az autót másnak, ha megegyeztünk, hogy én bármikor visszavásárolhatom? Van bármi esélye annak, hogy a kocsi mégis visszakerüljön hozzám?

Olvasónk történetének középpontjában az ún. visszavásárlási jog áll, amely (az elővásárlási és a vételi, vagyis opciós joggal együtt) az adásvétel olyan különleges esete, amikor nem a szokásos, kölcsönös (tehát kétoldalú) adásvételi szerződéssel szerzünk meg valamit, hanem egyoldalú nyilatkozattal.

Visszavásárlási jog lehetőségében általában akkor szoktak megegyezni a felek, ha egy bizonyos vagyontárgy eladója valamilyen oknál fogva szeretné kikötni, hogy az eladandó tárgyat bizonyos időn belül visszavásárolhassa. Ha a vevő ebbe a lehetőségbe beleegyezik (akár közvetlenül az adásvételi szerződében, de akár egy külön megegyezésben is), az eladó úgy vásárolhatja vissza a vagyontárgyat az eladás után, hogy egy egyoldalú nyilatkozatban értesíti a vevőt a visszavásárlási szándékáról. A nyilatkozat következményeként a vevő köteles az eladó értesítése után haladéktalanul visszaszolgáltatni a vagyontárgyat az eladónak (aki pedig köteles visszafizetni a tárgyért kapott vételárat). Ha a vevő erre önként nem volna hajlandó, az eladó akár bírósági úton is kikényszerítheti a vagyontárgy kiadását.

Olvasónk esetében egy autó visszavásárlásáról van szó, ezért a kérdések megválaszolásánál a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 607. - 609. §-aiból indulunk ki, melyek konkrétan ingóságok, tehát pl. autók, elektronikai cikkek stb. visszavásárlási jogára vonatkoznak (vagyis ingatlanokéira nem). Az említett rendelkezések közül adott esetben döntő jelentőséggel bír a Ptk. 607./2. §-a, amely kimondja, hogy a visszavásárlási jogot és annak feltételeit kizárólag írásban lehet megegyezni. Ezen kívül fontos kikötés az is, hogy a visszavásárlási jogról szóló megegyezésben le kell szögezni a konkrét határidőt is, ameddig az esetleges visszavásárlási jogot érvényesíteni lehet. Ha ugyanis a megegyezés ilyen határidőt nem tartalmaz, a Ptk. szerint a visszavásárlási jog az eladott tárgy átadásától számítódó 1 év után megszűnik, és utána már nem érvényesíthető.

Abból kifolyólag tehát, hogy olvasónk a visszavásárlási jogról nem egyezett meg a vevővel írásban is, a visszavásárlási jog sajnos sosem lépett érvénybe, a vevő pedig minden további nélkül túladhatott a furgonon. Jobb híján tehát adott esetben olvasónk már csak esetleg azzal próbálkozhat, hogy a furgont a legújabb tulajdonosától próbálja megvenni. Ezen felül pedig a leírtak tanulságként szolgálhatnak, miszerint, ha valaki ki szeretné kötni egy vagyontárgya eladása során az esetleges visszavásárlás jogát, erről mindenképpen írásos egyezséget kössön, és, ha több mint 1 évre szeretné rögzíteni ezt a jogot, a pontos határidőt is foglalja bele a megegyezésbe!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?