A lényeg legtöbbször a részletekben rejlik

hitel k

Manapság a pénzintézetekben már viszonylag gyorsan intézhető kölcsön. Ugyanakkor pár éve szigorú feltételeket, ún. adósságfék intézkedéseket vezettek be Szlovákiában, ilyen pl. a hitelküszöb és az adósságszolgálati ráta.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már régen nem lehet kölcsönt felvenni az ingatlan teljes árára, és a bankoknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ügyfelek teljes eladósodottságát. A jelzáloghitel legfeljebb a biztosítékul szolgáló ingatlan értékének a 90%-a lehet, kedvező kamatlábat pedig 80%-os vagy még kisebb hitelfedezeti arány (LTV) esetén kínálnak. (Az LTV a Loan to Value rövidítése, és a jelentése: hitelfedezeti arány. Lényege, hogy a bruttó hitel értékének maximuma a fedezetül szolgáló vagyontárgy értékének függvényében változik, így elérhető, hogy a hitelre vonatkozóan megfelelő fedezet álljon rendelkezésre egy esetleges értékcsökkenés esetén is.)

A kölcsönért folyamodó ügyfelet a bank mindig alaposan átvilágítja, és az, hogy végső soron milyen kamatot sikerül kialkudnia, függ a fizetőképességétől, a kamatfixációtól vagy az LTV-től.

A lényeg mindig a részletekben, a konkrét kritériumokban rejlik. A hitelhez általában folyószámlát is „csomagolnak”, sőt esetenként ezzel feltételezik a kölcsön jóváhagyását. Ez viszont nem mindig ingyenes. A számlához kínálnak bankkártyát, hitelkártyát, internet- és mobilbankingot, fizetni kell a számlavezetésért, a kártyahasználatért. A hitelt olykor hitelbiztosítás megkötéséhez is köthetik, vagy a megvásárlandó ingatlan értékbecslését is a bank szakértőjével kell elvégeztetni, de megkövetelhetik az ingatlanbiztosítást is. Ez mind pénzbe kerül, és az emberek többsége nem akar két helyen fizetni a számlavezetésért és a számlával összefüggő szolgáltatásokért, és ha egy banknak az alacsonyabb kamattal sikerül magához csábítania valakit, az gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a régi bankban megszünteti a számláját, és az új intézmény valószínűleg hosszú időre szerzett magának ügyfelet, akinek különböző szolgáltatásokat, termékeket fog éveken keresztül kiszámlázni. Esetenként valóban megérheti bankot váltani, hitelt átvinni és összevonni, régi kölcsön(öke)t újjal kiváltani, évi több száz eurót lehet így megtakarítani, de résen kell lenni. Az alacsony kamaton kívül a hitel egyéb feltételeit is alaposan szemügyre kell venni, nem szégyen független pénzügyi tanácsadó véleményét is kikérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?