A közérdekű információhoz való jog II.

Ha a Wikipédia törli a téves információkat, Ankara feloldja az oldal blokkolását

Az információkhoz való szabad hozzáférés joga nemcsak azt jelenti, hogy ha valaki érdeklődik valamilyen közérdekű információ iránt, akkor az illetékesektől hogyan igényelhetünk és kaphatunk választ, hanem arról is szól, hogy a hivataloknak bizonyos információkat saját maguktól, kérdezés nélkül is közzé kell tenniük. Olvasói kérdésre válaszolva ifj. Mészáros Lajos jogász ezt a problémát boncolgatja.

Érdekes

Olvasónk a múlt héten az iránt érdeklődött, hogy milyen közérdekű információkról kötelesek az önkormányzatok tájékoztatni a lakosságot, mert a falujában megvalósuló beruházások különböző kérdéseket vetnek fel az adófizetők számára egyáltalán nem, vagy csak nehezen hozzáférhető információkkal kapcsolatban is. Kérdéseire válaszolva eddig kifejtettük, hogyan juthat hozzá közérdekű információkhoz kérvény útján, ezen a héten pedig a kérvény nélkül is közzéteendő információkkal foglalkozunk.

Előző cikkünkben általánosan jellemeztük az információhoz való szabad hozzáférés jogát, és kitértünk alapvető gyakorlati érvényesülésére a Tt. 211/2000 az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény („Infótörvény”) alapján. Említettük azt is, hogy egy nagyon széles alapjogról van szó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olvasónk kérdéseire két részben tudunk csak válaszolni, mivel a kérdések érintik az információhoz való jog egy konkrét alkategóriáját, a kötelezően közzéteendő információkat is.

Az Infótörvény egyik fő funkciója, hogy lehetővé teszi, hogy bárki kérvényezhesse úgynevezett közérdekű információk közlését a kötelezett szerveknél (állami, megyei és helyi önkormányzati szerveknél), akik kötelesek a kérvénynek eleget tenni. Ám a kötelezett szervek tájékoztatási kötelessége máshogy is megnyilvánul, mivel léteznek olyan információk, amiket a törvény erejénél fogva, úgymond automatikusan, tehát nem csak kérvény benyújtásakor kell közzétenniük. Ilyen információnak főleg olyan szerződések, megrendelők és számlák számítanak, amelyek alapján a közhatalmi szervek anyagi forrásai, tehát közpénz kerül felhasználásra.

Pár kivételtől eltekintve (mint pl. a kötelezett szervek által megkötött munkaszerződések), bizonyos kormányzati és önkormányzati iratok nyilvános hozzáférhetősége az átláthatóság miatt kívánatos, annál is inkább, mert a nyilvánosság hasznos eszköz a korrupcióval és a közpénz pazarlásával szemben. Ha tehát pl. a község felújítási munkákkal bíz meg egy kivitelezőt (mint olvasónk esetében), a munkák anyagi és egyéb feltételeit tartalmazó szerződést köteles közzétenni egy központi elektronikus nyilvántartásban és saját weboldalán is (ha rendelkezik ilyennel).

Az említett szerződések tényleges közzétételét a törvényhozó a Polgári Törvénykönyv 47a. §-ával kényszeríti ki, amely értelmében, ha egy szerződést közzé kell tenni az Infótörvény szerint, az nem akkor lép hatályba (vagyis nem attól az időponttól kötelezi a szerződő feleket), amikor aláírják, hanem csakis azután, hogy a kötelezett szerv az aláírt szerződést közzétette. Ez apró kitételnek tűnhet, de a gyakorlati jelentősége óriási, mert így, amíg a szerződések nem nyilvánosak, addig érvénytelenek, ezért a kötelezett szervek kénytelenek őket közétenni.

Olvasónk esetében is vélhetően közpénzből (a falu pénzéből) fedezett beruházásokról van szó, ezért, ha a falunak van weboldala, a munkálatokkal összefüggő szerződéseket, megrendelőket és számlákat közzé kell ott tenni. Ha viszont a falunak nem lenne weboldala, és az olvasó a központi nyilvántartásban sem találná meg az információkat, természetesen ezek kiadását egy klasszikus információs kérvény útján is kérheti a községtől az előző cikkünkben leírt módon, hiszen olvasónknak mint adófizetőnek joga van tájékozódnia a közpénzek hasznos (vagy haszontalan) felhasználásáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?