Hasznos tanács

25 állami juttatás összege módosul

Emelkedik néhány állami juttatás összege: a gyes és az adóbónusz pár euróval, a családi pótlék és a súlyosan egészségkárosodottaknak jóváhagyható hozzájárulások összege mindössze pár centtel egészül ki. A legnagyobb mértékben – 26 euróval – a minimálnyugdíj nő.
B. Szentgáli Anikó

2020. június 27. 19:00

pénz euró
- TASR-felvétel

Minden évben július 1-jei dátummal szokták felülbírálni a szegénységi küszöböt – idén egy picivel kisebb mértékben, 4,63 euróval valorizálják a létminimum összegét, egy évvel ezelőtt kerek 5 euróval emelkedett. A hatályos törvény értelmében a szegénységi küszöb évente a Statisztikai Hivatal adatai alapján változik. Először megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem 1. negyedévben mért emelkedésének a koefficiensét, amivel kiszorozzák a létminimum június 30-áig érvényes összegeit, és júliustól az új összegek szoktak hatályba lépni.

Létminimum

Ha a létminimum összegének az átszámításakor alkalmazott valamelyik koefficiens értéke 1 vagy annál kisebb, akkor nem alkalmazzák a létminimumról szóló jogszabályba foglalt valorizációs módszert, ez esetben abban az évben ez nem módosul, azaz nem csökken a létminimum, hanem marad az előzőleg megállapított szinten. Korábban erre már volt példa. Az idén 2,2%-os valorizációra lehet számítani. Eszerint a létminimum összege 4,63 euróval havi 214,83 euróra emelkedik. A közösen elbírált személy esetében a létminimum összege 3,23 euróval 149,87 euróra nő, az eltartott, kiskorú gyermek esetében pedig 2,12 euróval 98,08 euróra változik. A létminimumtól számos állami támogatás összege függ, aminek következtében július 1-jétől vele párhuzamosan azok is automatikusan módosulnak. Mintegy 25-féle szociális juttatást számolnak át, de nem egyszerre – van, amit júliustól, és van, amit csak januártól módosítanak.

Júliustól emelkedik

A súlyosan egészségkárosodottak már a nyártól egy picivel több állami hozzájárulásra számíthatnak. A létminimum összege hatással van a minimális tartásdíjra, a munkaerőpiacon végrehajtott aktív intézkedésekkel összefüggő hozzájárulásokra, a fiatal felnőtt önállósodását elősegítő támogatásra, a nevelőszülőknél levő gyermekkel összefüggő különböző hozzájárulásokra (a nevelőszülők kiadásai, a kiskorú gyermek lakhatási és étkezési költségei, zsebpénz, a tárgyi ajándékok értéke), a kiskorú édesanyának jóváhagyható segélyre, a reszocializációs hozzájárulásokra stb. – ezek mind júliustól emelkednek, bár esetenként csak pár centes módosításról van szó. Nő a gyermek után járó havi adóbónusz: 6 évesnél kisebb gyermek esetében 46,44 euró, idősebb gyermek után 23,22 euró lesz.

Ugyancsak a létminimummal függ össze a szociális ösztöndíj nagysága. A közép-, tanonc- és főiskolák diákjainak szokták jóváhagyni, a konkrét összeg függ az előmeneteltől, valamint attól is, a diák milyen messze lakik az oktatási intézménytől, miközben az ösztöndíj felső határa a létminimum 50 százaléka, azaz szeptembertől a középiskolások számára 49,04 euró. A főiskolások esetében is fontos szempont az előmenetel, valamint a lakhely és az iskola közötti távolság, illetve a jogosultság elbírálásakor a kiindulópont a család összbevétele, a létminimum összegéhez viszonyított, egy főre jutó jövedelem.

a

Januártól változik

Jövő év elejétől az adóalap nem adóköteles része – ami a létminimum 21-szerese – 4511,43 euró lesz évente (375,95 euró havonta). A szociális ügyi hivatalok 2021 januárjától egy picivel több gyermekgondozási segélyt folyósítanak – ez mintegy 5,90 euróval emelkedik. Az a szülő, aki a gyes előtt nem volt jogosult anyasági támogatásra, januártól 275,90 euró gyest fog kapni. Az a szülő, akinek folyósítottak anyaságit, az új évtől 378,10 euró gyesre számíthat.
Ugyancsak a létminimumtól függ a családi pótlék összege, ami januártól 25,50 euró, a hozzá jóváhagyható kiegészítés pedig 11,96 euró lesz. A szülő a gyermek 25 éves koráig jogosult családi pótlékra, és a család anyagi helyzetétől függetlenül mindenkinek egyformán folyósítják.

Szociális segély

Tavaly módosították az anyagi szükséghelyzetben levőknek nyújtható pénzbeli támogatásról szóló törvényt, eszerint most már a szociális segélyeket is minden év januárjában valorizálják, éspedig a létminimum alakulásától függően. Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha valaki semmilyen vagy csak olyan kis bevétellel rendelkezik, amelyből még a legalapvetőbb életkörülményeket sem képes biztosítani. Alapvető szükségletnek minősül egy meleg étel naponta,anélkülözhetetlenruházatés fedél a fejünk felett. A rászorulóknak az állam szociális segélyt nyújthat, amelyet kiegészíthetnek különböző hozzájárulásokkal. A konkrét összeg a rászorultság mértékétől, azaz a segélyért folyamodó család anyagi helyzetétől és a családtagok számától függ: az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét. A jogosultság megállapításakor a következő, egy háztartásban élő személyek jövedelmét veszik figyelembe: férj és feleség, a szülők és a velük egy háztartásban élő kiskorú gyermekek, valamint az a 25 évesnél nem idősebb gyermek, illetve 25 év felett is eltartott személynek számít, aki doktoranduszi képzésben vesz részt. A szociális segély alapösszege januártól egy egyedülálló személy számára 67,80 euró, egy gyermek nélküli pár esetében 117,80 euró lesz. A gyerekes családok természetesen magasabb összegre jogosultak, a legtöbbre a négynél több gyermeket nevelő családok számíthatnak, januártól 237,70 eurót kaphatnak. Jóváhagyható védelmi hozzájárulás, mely összege az új évtől 69,40 euró lesz. A gyermektartási hozzájárulás 19 euróra, a lakásfenntartási támogatás pedig egy személy esetében 58,50 euróra, több személy esetében pedig 93,40 euróra nő.

Azok a munkanélküliek, akik szerepelnek a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, legálisan vállalhatnak munkát, és ha a munkavégzésért kapott jutalmuk nem haladja meg a létminimum összegét, azt be sem kell vallaniuk – vagyis júliustól 4,63 euróval többet kereshetnek.

Nyugdíjak

„A létminimum összegének a módosítása hatással van a Szociális Biztosító bizonyos döntéseire – az új, megemelt összeghez kell igazítani a végrehajtási levonásokat, módosítani kell a korengedményes nyugdíj jóváhagyásának a feltételeit, valamint januártól meg kell változtatni a minimálnyugdíj összegét” – tájékoztatott a Szociális Biztosító. Az utóbbi emelkedik a legnagyobb mértékben, mintegy 26 euróval. Akinek legalább 30 beszámítható éve van, annak a havi járadéka nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami jelenleg 334,30 euró, 2021 januárjától pedig 360,40 euró lesz. Akinek ennél alacsonyabb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány. Egyébként a nyugdíjakat mindig januárban valorizálják, úgyhogy az új évtől nemcsak a minimálnyugdíj lesz magasabb, hanem a megszokott valorizációs képlet alapján az összes nyugdíjtípust átszámolják.

A létminimum valorizálásának talán csak azok a szeniorok nem örülnek, akik korengedményes nyugdíjba készülnek – a Szociális Biztosító ugyanis (az egyéb feltételek teljesítése mellett) csak azoknak hagyhatja jóvá az idő előtti nyugalmazást, akiknek a biztosító által kiszámított havi járandóságuk eléri legalább a létminimum 1,2-szeresét, ami júliustól 252,30 euró helyett 257,80 euró lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

ss

Közös alkotás, közös gondolkodás

koronavírusteszt

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus iskola

Matovič azt javasolja, hogy az iskolába visszatérő gyerekek két hétig hordjanak maszkot

bérlakás 2

19 új bérlakást adnak át Légen

koronavírus

Az újonnan igazolt fertőzöttek nagy része külföldről hozta be a vírust

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.