Nagyon erős, dinamikus bíróság leszünk – mondta az új csornai elnök

járásbíróság
Csorna |

Átadták a Csornai Járásbíróságot, de egyelőre átadni még csak az intézményt és a várostól bérelt ügyfélszolgálati központot tudták, mert a törvényházát csak most kezdik felújítani. A rendezvényen dr. Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke tömören fogalmazott, s hangsúlyozta, hogy az új bíróság 60 ezer embert érint, akik eddig Győrbe vagy Sopronba mentek peres ügyeikkel.

Mint a Győri Új Szó arról többször is beszámolt, már hoztak is döntéseket a januártól működő bíróságon, például a csornai pékség kirablójának letartóztatásáról. 

 A hivatalos átadóünnepségen a dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke csütörtökön átadta kinevezését az új csornai elnöknek is, kirendeléssel tárgyaló mosonmagyaróvári bírónak, dr. Németh Csabának. Egyben ő az egyetlen most Csornán, aki bírói múlttal rendelkezik, két kollégáját pár hete nevezték ki. A munkát más – például irodai – dolgozók is segítik. 

járásbíróság

Elhangzott, hogy a csornai ítélkezés 1928-tól egészen 1976-ig működött a most felújítás alatt álló épületben, amit a rábaköziek többsége szakrendelőként ismer a Margit kórház mellett. Mára levitézlett. Ettől 50 méterre az ügyvédi irodáiról ismert önkormányzati épületben kapott helyet a bírósági ügyfélszolgálat, ahol egy kis tárgyalótermet is kialakítottak. Panaszokkal, indítványokkal tehát Csornára is lehet jönni, de a tárgyalások főszabály szerint a győri Árpád út 2. alatt lesznek, amíg el nem készül a csornai épület.  

Ez 52 település lakóit érinti, köztük – tesszük hozzá – például az agyagosszerényeiket, akiknek Győr nagyobb távolságot jelent, mint eddig Sopron, a könnyebbségre tehát még várniuk kell.  

járásbíróság

Dr. Takács József törvényszéki elnök beszélt erről: a felemás helyzet remélhetőleg csak egy évig tart, és 2023 elején beköltözhet az intézmény. A Győri Új Szó külön kérdésére kifejtette: a 2019 elején tett bejelentését követően 2020 nyáron tudták aláírni a vagyonkezelői szerződést, a kórházé volt korábban a vagyonjog. Félévet vett igénybe a tervezés, műemléki épületről van szó. Az a megoldás viszont nem jöhetett szóba, hogy más épületben folyjon az ítélkezés, mivel a bíróság működéséhez – ha csak a börtönből előállítottakra gondolunk - nagyon sok biztonságtechnikai és más feltételeknek kell megfelelni, annak pedig nem volt értelme, hogy pusztán egy évre magas költséggel létrehozzanak egy bíróságot, ami aztán „ott is marad”. 

Kérdéztük: nem merült-e fel, hogy az intézményfelállítással megvárják a szalagátvágást, erre azt felelte: ez nem lehetett vitatéma, mivel országgyűlési döntés született arról, hogy 2022. január elsejétől működnie kell a Csornai Járásbíróságnak. 

járásbíróság

Eddig majdnem 100 ügy érkezett, zömmel szabálysértések, többségük a volt győri járás területéről. Ezek közül 13 volt az, amiben tárgyalási is tartanak. A 30 éve ítélkező dr. Németh Csaba mellett egy polgári és egy büntetőügyszakos bíró dolgozik. Dr. Takács József és dr. Németh Csaba elárulta: felmerült a lehetősége a győri bírák áthelyezésének, de nem kívánták rákényszeríteni senkire a munkakört, önként pedig nem akartak a dolgozók várost váltani. A két jogász viszont ezzel előbbre léphetett, s a lehetőségre 9 pályázó közül nyertek, évek óta nem neveztek ki ugyanis új bírót. Kérdésünkre, hogy kihívást jelent-e majd debütálók számára az új intézmény beindítása, dr. Takács József azt mondta: nem, mert ők titkárént eddig is számos önálló döntést hoztak, például szabálysértési ügyekben. Elnöküknek pedig 30 éves tapasztalata van. 

Dr. Németh Csaba úgy fogalmazott a lapunknak: egy igen erős és dinamikus működésű bíróság lesz a csornai. 

Az átadáson ott volt Bónáné Németh Katalin, Csorna polgármestere is. Hangsúlyozta: a városnak nemcsak könnyebbséget fog jelenteni a bíróság fizikai közelsége, de presztízsét is növeli. Ráadásul az új bíróság Csorna egyik legimpozánsabb épületévé válik. 

Az OBH elnökének, dr. Senyei Györgynek nem lehetett kérdéseket feltenni.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!