Mit jelent neked Győr és az egyetem?

Győr
Győr |

Az egyetemen olyan befogadó és támogató közösség formálódott, ahová jó tartozni, a tanárok pedig nem csak nagy szaktudással rendelkeznek, hanem segítőkészek is. A város lenyűgöző hangulata, folyópartjai, pezsgő kulturális élete szintén nagy vonzerővel bír – ez derül ki győri hallgatók összeállításából. 

A Széchenyi István Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatói Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója tiszteletére 750 karakterben foglalták össze, mit gondolnak az intézményről és a megyeszékhelyről. A prezentáció a pályaválasztás előtt állókat is meggyőzheti, érdemes a Széchenyi-egyetemet és Győrt választani.

„Az idegenvezetés-órák legtöbbször a város utcáin, a történelmi épületek és műemlékek között zajlanak. A tavaszi félévben, a járvány idején erre nem volt lehetőség, ezért adtam a hallgatóknak azt a feladatot, hogy írják le, mit jelent számukra Győr és az egyetem. Kapcsolódva a város fontos évfordulójához, azt kértem, hogy mindezt 750 karakterben tegyék meg” – emlékezett vissza Husz Anikó, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Turizmus Tanszékének adjunktusa annak a prezentációnak a hátterére, ami a turizmus világnapján még a szektor szakembereinek szemébe is könnyeket csalt. 

Husz Anikó

„Az utcákon, ahol sétálok, eszembe jutnak az elmúlt 3 év emlékei: ámulat, győzelem, hála, felnőtté válás és a szerelem. Nekem ezt mind Győr jelenti” – egy idézet a sok közül. A fiatalok gondolatai között visszatérő elem a város szépsége, a hangulatos utcák, a gyönyörű belváros, a Győrt körülölelő folyók, a pezsgő kulturális élet. Ami pedig igazán szembetűnő: mindannyian büszkék rá, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatói. Úgy érzik, itt valóban gyakorlati, naprakész tudást szereznek, méghozzá magas szakértelemmel rendelkező, segítőkész oktatóktól. Visszatérő vélemény, hogy a győri kampusz az a hely, ahol a fiatalok a jövőjüket megalapozhatják. 

Számomra az egyetem a szabadságot jelenti, Győr pedig a jövőmet – tartja az egyik válaszadó.  

A nyitott, szolgáltató intézmény kiterjedt ipari és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik, nem véletlen tehát a következő vélemény: „Az egyetem által olyan cégeket, szállodát, utazási irodát ismerhettem meg, benne olyan dolgozókkal, akik a mai napig a szívemhez közel állnak.” 

„Örültem a feladatnak, hiszen nagyon szeretem a várost és az egyetemet. Amikor Győrbe érkeztem, egyből megfogott, hogy egy nagyvárosról van szó, mégis családias a hangulata, ahol rögtön otthon éreztem magam” – mondta a tatabányai Nárai Nóra. Hozzátette, az egyetemre ugyanez a családias légkör a jellemző, ahol nagyszerű a közösség, ezért sok barátot szerzett az évek során. „Az a tapasztalatom, hogy ez a vélemény általános a fiatalok körében, szeretik Győrt, és szeretnek a Széchenyire járni” – summázza a végzős hallgató. 

Szaktársa, a rajkai Zsigmond Gréta a város értékeit emelte ki. „Reggelente, ahogy átsétáltam a Jedlik hídon, sokszor megálltam gyönyörködni a napfelkeltében a folyó felett. A természeti mellett az épített környezet is csodálatos, s az idegenvezetés-órán megismert történelmi emlékek, legendák – mint a vaskakas története –, mind olyan érdekesség, amit mindenkinek érdemes megismernie.” Gréta számára az egyetem olyan közösség, ahol a tanárok odafigyelnek a hallgatókra, a hallgatók pedig erős barátságokat kötnek egymással. Csak azt sajnálja, hogy a koronavírus-járvány hosszú hónapokat rabolt el a legszebb éveikből. 

„A hallgatók olyan érzékletesen írták le, mit gondolnak Győrről, az intézményről, a közösségünkről, hogy azokat nemcsak csokorba gyűjtöttem, de készítettem egy prezentációt is belőlük” – magyarázza Husz Anikó. A prezentációt elsőként a hallgatók kapták meg, de a turizmus világnapján a nyilvánosság előtt is debütált, összeállítója a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában vetítette le a zenei aláfestéssel készült bemutatót, ami nagy sikert aratott a szakemberek körében. 

A hallgatók által beküldött gondolatok kitűnően érzékeltetik mindazt, amit a fiatalok Győrről és a Széchenyi István Egyetemről gondolnak. A tervek szerint ezért a jövőben még több ízben bemutatják azt, például a Nyitott Kapuk Napján, ahol a pályaválasztás előtt állók is láthatják, és megtapasztalhatják, miként vélekednek a már itt tanuló társaik. Ahogy egyikük fogalmazott: „csütörtök esténként a vonatra felszállva, búcsúzva a várostól, úgy érzem, a szívem egy daraját mindig itt hagyom, a legszebb egyetemi éveim ide kötődnek.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?