Gazdaság

Vonzóbbá lehetne tenni a spórolást a nyugdíjas éveinkre

Pozsony | Az elmúlt hónapokban több olyan elemzés is napvilágot látott, amelyek szerint az idős éveikre kizárólag az első és második nyugdíjpillérben takarékoskodók könnyen hoppon maradhatnak, vagyis a nyugdíjukból képtelenek lesznek megélni. Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?
Molnár Iván

2019. június 6. 07:00

A nyugdíj összegét elsősorban a ledolgozott évek száma és a fizetés nagysága befolyásolja - Képarchívum

„A negatív trendnek csak úgy vehetjük elejét, ha az első és második pillér mellett önkéntes takarékoskodásba kezdünk” – nyilatkozta Róbert Kopál, az Értékpapír-kereskedők Szövetségének (AOCP) az igazgatója, aki ezért az úgynevezett harmadik nyugdíjpillér megerősítését szorgalmazza. Ez utóbbinak az alapját a magán-nyugdíjpénztárak és a kereskedelmi jellegű biztosítások képezik. A harmadik pillér nem kötelező, mindössze az érintett anyagi helyzetétől, időskori igényeitől függ. Kopál szerint azonban ebben a szegmensben nem eléggé kiélezett a verseny, aminek az ügyfelek isszák meg a levét.

„Ha kiélezettebb lenne a verseny, az ügyfelek által fizetett díjak alacsonyabbak lehetnének, és a pénzükért jobb szolgáltatásokat kapnának”

– tette hozzá Kopál. Szerinte sokat segítene, ha a munkáltatók hozzájárulhatnának az alkalmazottaik spórolásához a befektetési alapokban, ez ugyanis jelenleg nem lehetséges.

„A munkáltatói hozzájárulás bevezetését ebben a szegmensben a pénzügyminisztérium ugyan tervbe vette, és akár már a jövő év elejétől bevezethették volna. A legfrissebb információink szerint azonban a pénzügyminisztérium új vezetése ennek a visszavonását fontolgatja, amire természetesen még a kormánynak is rá kell bólintania” – mondta Kopál. Szerinte az elképzelés visszavonása súlyos hiba lenne, hiszen a jegybank is alátámasztotta, hogy az alkalmazotti hozzájárulás semmilyen pluszterhet nem jelentene az állami költségvetésnek. Ugyanakkor jelentősen javítana a versenyhelyzeten a harmadik pillérben. „A harmadik pillérben takarékoskodók több mint 4 ezer társaság szolgáltatásai közül válogathatnának” – állítja Kopál. Az ügyfelek évente így 3 ezer eurót helyezhetnének el, a spórolás pedig minimum 15 évig tartana. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átadták a Madách-díjat

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?