Gazdaság

Vevőre vár a U. S. Steel

Kassa. Az ukrán Metinveszt társaság a felröppent híresztelések ellenére mégsem vette meg a kassai U. S. Steel acélművet. „Vannak ajánlataink, folyik ezek kiértékelése” – mondta Ján Bača, a cég szóvivője. Robert Fico kormányfő ma fogadja az acélmű elnökét, hogy megvitassák a nagyvállalat sorsát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 20. 18:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Az amerikai tulajdonos, az United States Steel Corporation eladólistára tette a U. S. Steel Košice acélművet. A mintegy 11 ezer főt foglalkoztató nagyvállalat iránt több cég is érdeklődött. Értesülések szerint a német ThyssenKrupp, az indiai ArcelorMittal, az orosz Roman Abramovics milliárdos, továbbá a szintén milliárdos ukrán Rinat Ahmetov vezette Metinvest társaság vetett szemet a cégre. A napokban úgy tűnt, éppen az utóbbi lesz a befutó; a Metinveszt nem véletlenül szerepelt a favoritok között, mivel képviselői már a nyár folyamán meglátogatták Kassát, az ukrán konszern szállítja Kelet-Szlovákiába a vasércet, ráadásul az amerikai anyavállalattal korábban már tárgyalt a szerbiai cégük megvételéről, igaz eredménytelenül. A Metinveszt tulajdonosa, Ahmetov 16 milliárd dollár összvagyonnal rendelkezik, a világ 50 leggazdagabb emberének egyike, vagyis tőkehiányra nem panaszkodhat.

Már a hétvégén úgy tűnt, megköttetett az üzlet, azonban hétfőn a Metinveszt hivatalosan cáfolta a szerződés aláírását. „Nem vásároltuk meg” – mondta Ivan Smidik, az ukrán társaság szóvivője. Ján Bača, a U. S. Steel szóvivője pedig annyit közölt. „Vannak ajánlataink, ezek kiértékelése jelenleg is tart.” Ennek ellenére úgy tűnik, továbbra is a Metinveszt a befutó, legalábbis Mikuláš Hintoš, a kassai acélmű szakszervezetének főnöke szerint. A vasmű több mint 11 ezer alkalmazottjának legalább egy évig ugyanakkor nincs oka az aggodalomra. „Az érvényes kollektív szerződés szerint 2014-ig nem lehetnek tömeges elbocsátások” – mondta Hintoš, aki szerint a cég az alkalmazottakat levélben értesíti az eladással kapcsolatos részletekről.

A U. S. Steel 2000-ben 60 millió dollárért vásárolta meg a kassai acélművet, átvállalva a cég 340 millió dolláros tartozását. A vállalat 2010-ig adókedvezményeket élvezett összesen mintegy 430 millió dollár értékben. Míg 2005-ben és 2006-ban az éves profitja meghaladta az 500 millió eurót, és még 2010-ben is 95,9 milliós nyereséggel zárta az évet, addig tavaly már csaknem 25 millió eurós veszteséget könyvelt el, miközben a bevételei meghaladták a 2,6 milliárd eurót. (SITA, HN, só)

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?