Gazdaság

Vendégmunkások tízezreire lesz szükségük a szlovákiai cégeknek

Pozsony | Szlovákiának az elkövetkező öt évben nagyjából 150–180 ezer külföldi vendégmunkásra lesz szüksége – állítják a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) képviselői, a munkaügyi tárca legutóbbi felmérése hivatkozva.
Molnár Iván

2018. december 4. 13:44

A munkaügyi tárca szerint a szlovák gazdaságnak az elkövetkező öt évben nagyjából 500 ezer új alkalmazottra lesz szüksége, miközben az iskolákból kikerülők száma 320 ezer körül fog mozogni. „Manapság ráadásul a végzősök 60 százaléka nem talál munkát abban a szakmában, amit kitanult, a munkaerőhiány enyhítésére így csak három megoldás létezik. Egyrészt nagyobb figyelmet kell fordítani az átképzésekre, miközben az erre kötődő támogatásokat közvetlenül a cégeknek kellene adni, hiszen ezek jobban tudják, mire van szükségük, mint az átképzéseket végző ügynökségek” – nyilatkozta Július Kostolný, az SOPK alelnöke. A második megoldás, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbb embert visszacsalogatni abból a csaknem félmillióból, akik jelenleg külföldön dolgoznak, a harmadik pedig a külföldi munkaerő behozatala. Kostolný szerint az első két megoldás nem elégítheti ki száz százalékban a szlovákiai igényeket, így elkerülhetetlen lesz a vendégmunkások behozatala. „Számításaink szerint öt év alatt nagyjából 150–180 ezer vendégmunkásra lesz szükség. Ha ez valóra is válik, a szlovákiai alkalmazottaknak még mindig csak a 4 százalékát teszi majd ki a külföldi munkaerő, ami a szomszédos országokhoz képest továbbra sem túl nagy arány” – tette hozzá Kostolný. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Laza, mint a Riga-lánc

Megunta az örökös nyaralást és visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában

Két motoros ütközött egymásnak a Losonci járásban

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Másfél évtizede nem volt olyan gyenge a húsvéthétvége az amerikai mozikban, mint idén

SOROZATDARÁLÓ: Rabok legyünk vagy szabadok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?