Gazdaság

Vendégmunkások tízezreire lesz szükségük a szlovákiai cégeknek

Pozsony | Szlovákiának az elkövetkező öt évben nagyjából 150–180 ezer külföldi vendégmunkásra lesz szüksége – állítják a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) képviselői, a munkaügyi tárca legutóbbi felmérése hivatkozva.
Molnár Iván

2018. december 4. 13:44

A munkaügyi tárca szerint a szlovák gazdaságnak az elkövetkező öt évben nagyjából 500 ezer új alkalmazottra lesz szüksége, miközben az iskolákból kikerülők száma 320 ezer körül fog mozogni. „Manapság ráadásul a végzősök 60 százaléka nem talál munkát abban a szakmában, amit kitanult, a munkaerőhiány enyhítésére így csak három megoldás létezik. Egyrészt nagyobb figyelmet kell fordítani az átképzésekre, miközben az erre kötődő támogatásokat közvetlenül a cégeknek kellene adni, hiszen ezek jobban tudják, mire van szükségük, mint az átképzéseket végző ügynökségek” – nyilatkozta Július Kostolný, az SOPK alelnöke. A második megoldás, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbb embert visszacsalogatni abból a csaknem félmillióból, akik jelenleg külföldön dolgoznak, a harmadik pedig a külföldi munkaerő behozatala. Kostolný szerint az első két megoldás nem elégítheti ki száz százalékban a szlovákiai igényeket, így elkerülhetetlen lesz a vendégmunkások behozatala. „Számításaink szerint öt év alatt nagyjából 150–180 ezer vendégmunkásra lesz szükség. Ha ez valóra is válik, a szlovákiai alkalmazottaknak még mindig csak a 4 százalékát teszi majd ki a külföldi munkaerő, ami a szomszédos országokhoz képest továbbra sem túl nagy arány” – tette hozzá Kostolný. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető kívánt boldog karácsonyt Orbán Viktornak

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Hosszú Katinka és a magyar férfi vízilabda-válogatott az év legjobbjai a FINA-nál

16 éve volt utoljára fehér karácsony az egész országban, a Csallóköz és a Mátyusföld most is kimarad belőle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?