Gazdaság

Továbbra sincs egyezség a vasutasok és a buszsofőrök béremeléséről

Pozsony | A szakszervezeteknek szerdán a Szlovák Vasutak (ŽSR) és a busztársaságok képviselőivel sem sikerült dűlőre jutniuk az idei béremelések mértékéről.
Molnár Iván

2019. január 24. 17:02

A ŽSR pozsonyi székháza előtt tegnap több száz vasutas tüntetett a nagyobb bérekért, míg a székházban a szakszervezetek a munkáltatóval tárgyaltak. A két félnek azonban a nyomásgyakorló akció ellenére sem sikerült megegyeznie. Az ágazati szakszervezet már e hónap elején sztrájkkészültséget hirdetett.

„Ha továbbra sem sikerül megegyeznünk a kollektív szerződésről, felkészülhetünk a sztrájk kihirdetésére”

– nyilatkozta Darina Fabuľová, a Vasutas-szakszervezet (OZŽ) alelnöke. „Folyamatosan arról hallunk, milyen jól megy az országnak, hogy az államigazgatásban tíz százalékkal nőnek idén és jövőre is a bérek. A munkáltató által kínált tízeurós béremelés így elfogadhatatlan számunkra” – mondta František Zaparaník, az OZŽ elnöke. A szakszervezet a tarifabérek 100 eurós emelését követeli, ami nagyjából 10 százalékos béremelésnek felel meg. A munkáltató és a szakszervezet képviselői a tervek szerint legközelebb január 31-én találkoznak.

Szerdai találkozójukon közelebb kerültek az egyezséghez ugyanakkor a legnagyobb busztársaságokat tömörítő Autóbusz-közlekedési Szövetség (ZAD) és a Kovo szakszervezet képviselői. Az ágazati kollektív szerződésről folytatott tárgyalásaik legújabb fordulóján a ZAD új javaslattal állt elő. „Az eredeti javaslatunk azzal számolt, hogy a béremelés az infláció mértékét 1 százalékponttal haladta volna meg, az új javaslatunk ennél egy vagy két százalékponttal nagyobb” – nyilatkozta Peter Sádovský, a ZAD elnöke. Szerinte az ágazatban dolgozók fizetése két év alatt minimum 10 százalékkal nőhetne, ami meghaladja a szlovákiai átlagot. Végső egyezség egyelőre nem született, Monika Benedeková, a Kovo tanácsának az alelnöke szerint azonban újra megvan a remény, hogy sikerül megegyezni a kollektív szerződésről. Benedeková szerint a munkáltatók képviselőinek az új ajánlatát az alapszervezeteknek is meg kell vitatniuk. Míg a munkáltató új ajánlata az idei évre 3,6 százalékos béremeléssel számol, a szakszervezet 6,5 százalékos emelést tartana elfogadhatónak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Tavaszi vásár a Nyárasdi AGROCENTRUM-ban!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?