Gazdaság

Továbbra is a készpénzfizetés dominál Szlovákiában

Pozony | Szlovákiában egyre népszerűbb a kártyás fizetés. Míg két évvel ezelőtt 420 millió ilyen fizetést regisztráltak, idén a számuk már eléri az 560 milliót, miközben az így elköltött pénzösszeg 28 milliárd euró körül mozog. Azonban van még mit behoznunk.
Molnár Iván

2018. november 7. 11:58

„Szlovákiában ugyan egyre többször vesszük igénybe a bankkártyáinkat, a készpénzes fizetés végnapjairól azonban egyelőre nem beszélhetünk. Jelenleg az összes fizetés nagyjából 40%-ánál használjuk a kártyánkat, míg a fennmaradó 60% készpénzes fizetés. Elsősorban vidéki környezetben, a kisebb városokban dominál még mindig a készpénz” – nyilatkozta Rastislav Vallo, a Szlovák Bankkártyaszövetség (ZBK) elnöke. Szerinte a szakmai szervezetük – a tavalyi sikerre való tekintettel – épp ezért rendezi meg idén is, ezúttal november 8-án a készpénzmentes napot, amelynek a célja, hogy felhívják a figyelmet a kártyás fizetés előnyeire. „Számításaink szerint az elkövetkező időszakban folytatódik a kártyák digitalizációja, vagyis az okostelefonos fizetés terjedése. Ezzel párhuzamosan már most is látszik, hogy Szlovákiában rendkívül népszerű az online vásárlás” – nyilatkozta Marcel Gajdoš, a Visa Szlovákiáért és Csehországért felelős igazgatója. Az Erste-csoport megbízásából készült legfrissebb felmérés szerint a netes bankolás előnyeit manapság Szlovákia lakosságának a 65 százaléka veszi igénybe, ami csak az elmúlt évhez képest 4 százalékponttal több.

Kártyás fizetések Szlovákiában

A megkérdezettek 56%-a rendszeresen vásárol is a neten. A másik kártyakibocsátó, a Mastercard régiós vezérigazgatója, Miroslav Lukeš szerint az elkövetkező időszakban a mobilos fizetések esetében is több újításra számíthatunk. A Mastercard felmérése szerint az egyérintéses technológia népszerűsége is töretlenül növekszik Európában: 2018 első 8 hónapjában 20 százalékos növekedés volt jellemző a régióra. „A fogyasztók szívesen fizetnek egyetlen érintéssel, és a technológiába vetett bizalmuk is erősödik” – mondta Javier Perez, a Mastercard európai elnöke. A készpénzmentes napról bővebben a www.denbezhotovosti.sk honlapon tájékozódhatnak. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?