Történelmi mélyponton a versenyképességünk

Pozsony |

<div>Magas adók, kezelhetetlen korrupció, katasztrofális egészségügy &ndash; a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt drasztikus mértékben romlott és soha nem látott mélypontra esett vissza Szlovákia versenyképessége.</div>

A svájci IMD társaság által szerkesztett és Szlovákiában az F. A. Hayek Alapítvány által közzétett nemzetközi összehasonlító elemzés szerint Szlovákia idén már csak az 51. legversenyképesebb ország, szemben a tavalyi 40. helyezéssel. Ilyen rossz eredményt az ország a vállalkozói környezet minőségét tekintve még a gazdasági válság 2008-as kirobbanását követő években sem produkált. Szlovákia 2007-ben szerepelt a legjobban, amikor a 30. helyre sikerült feltornásznia magát, a gazdasági válság miatt azonban 2009-ben drasztikus bukás következett, az ország a 49. helyen találta magát. Az első és a második Fico-kabinet felemás gazdaságpolitikája miatt Szlovákia az elmúlt években a 40. és 49. hely között ingázott. [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"277441","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"433","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"394"}}]] „Szlovákiában rendkívül nagyok a vállalkozókra háruló adó- és járulékterhek, a vállalkozókkal szemben túl sok adminisztratív kötelességet támasztanak, a kormánynak továbbra sem sikerül hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval, ráadásul gondok vannak az egészségüggyel és az iskolarendszerrel is” – nyilatkozta Martin Reguli, az F. A. Hayek Alapítvány elemzője. Szerinte Szlovákia versenyképességét erősen rontja az is, hogy a gazdasága nagymértékben függ az autóipartól, így egy esetleges válság ebben az ágazatban súlyos érvágást jelentene az országnak. A felsorolt hiányosságok miatt, Magyarországot kivéve, ma már a környező országok is leköröznek bennünket. Ausztria a 25., Csehország a 28., Lengyelország a 38., Magyarország pedig az 52. a listán. A világ legversenyképesebb országai általában az USA és Svájc mellett a skandináv országok, a délkelet-ázsiai államok és Új-Zéland. Idén Hongkong az első, amelyet Svájc, Szingapúr és az Egyesült Államok követ. Az IMD a világ 63 országának a versenyképességét hasonlította össze statisztikai adatok és vállalatvezetők véleménye alapján. A kiadvány rangsorait és az országokra kiterjedő részletes adatbázisát világszerte használják az üzleti és tudományos élet szereplői. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?