Gazdaság

Tavaly befékezett a kiskereskedelem

Pozsony | A bevételek növekedése szempontjából a szlovákiai élelmiszerüzletek hat éve nem zárták olyan rosszul az évet, mint tavaly. Szlovákia régiós összehasonlításban is sereghajtónak számít.
Molnár Iván

2019. február 12. 18:30

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A kiskereskedők élelmiszerekből, italokból és cigarettából származó bevételei tavaly 0,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat jelentéséből.

„Ilyen lassú növekedésre Szlovákiában minimum hat éve nem volt példa”

– nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője. Csak összehasonlításképpen: 2009-ben az élelmiszerüzletek bevételei még nagyjából 11 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a gazdasági válság miatt azonban 2012-ben már csaknem 6 százalékos zuhanást mértek. Ezt követően fokozatosan javult a helyzet, már 2013-ban csaknem 2, 2016-ban és 2017-ben pedig már több mint 4 százalékkal nőttek a bevételek.

Az élelmiszerüzletek bevételei azonban nem csupán az elmúlt időszakhoz, hanem a szomszédos országokhoz képest is visszafogottabban nőttek. Az Európai Unióban a legdinamikusabb bővülést, több mint 8 százalékosat Máltán mérték, Lengyelországban ez 3,9, Magyarországon 3,5, Csehországban pedig 1,9 százalék volt. Szlovákia lemarad a kiskereskedelem egészét tekintve is. Az összes üzletet beszámítva a kiskereskedelmi bevételek 2018-ban 3,7 százalékkal nőttek Szlovákiában, ami elmarad a több mint 6 százalékos lengyel és magyar, és a nagyjából 5 százalékos cseh adattól is. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?