Gazdaság

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Pozsony | Szlovákia szigorúan ellenőrzi az országba behozott lengyel marhahúst a közelmúlt botrányai miatt, Csehország ugyanakkor engedékenyebb: március 25-étől törli a szigorított ellenőrzéseit – derült ki az Európai Unió mezőgazdasági tanácsának hétfői, Brüsszelben megtartott ülésén.
Susla Béla

2019. március 20. 19:00

A brüsszeli megbeszéléseken részt vett Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár is, aki szerint Szlovákia a lengyel eredetű marhahús körüli botrány kirobbanását követően hatásos egyoldalú intézkedéscsomagot foganatosított. Ennek az egyik lényeges pontja, hogy a Lengyelországból Szlovákiába irányuló hús szállítását 24 órával a terjesztése előtt bejelentsék az illetékesek szerveknek. Mindez azt jelenti, hogy a szlovákiai állategészségügyi alkalmazottak egy nappal a lengyel szállítmányt megelőzően tudnak az érkező áruról, és azonnal elvégzik a szükséges ellenőrzéseket. Ha gyanús esetre bukkannak, mintát vesznek, és szükség esetén azonnal leállítják a húsbehozatalt északi szomszédunktól.

„Ma egyáltalán nem jut be Lengyelországból Szlovákiába ellenőrizetlen hús”

– erősítette meg lapunknak Csicsai.

A földművelésügyi államtitkár arra is rámutatott, hogy az Európai Uniónak hatékony biztonsági rendszere van a húskereskedelemre is, de ezeket a játékszabályokat a lengyel vágóhíd megsértette, veszélyeztetve ezzel a szlovákiai fogyasztók egészségét. „Éppen ezért nagyon szigorúak és kemények leszünk, és a lengyel hatóságoknak igencsak meg kell bennünket győzniük, hogy enyhítsünk a jelenleg érvényben levő szigorított intézkedéseinken” – mondta Csicsai. A cseh szigorítás megszüntetésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, Szlovákia szintén elszánhatná magát hasonló lépésre, ehhez azonban a lengyeleknek garanciát kell vállalniuk arra, hogy hasonló eset már nem ismétlődik meg. „Természetesen én is megdöbbentem a riport megtekintése után. Azonnal jeleztük az Európai Bizottságnak, hogy gond van a rendszerben, a brüsszeli kollégák azonnal reagáltak, és elrendelték az export átvilágítását. A vizsgálat még nem zárult le, de az előzetes információim szerint komoly emberi mulasztást – csalást – állapítottak meg, aminek bűnvádi eljárás lesz a következménye. Annyit még hozzá kell tenni, hogy az érintett lengyel vágóhíddal egyetlen szlovákiai vágóhíd és kereskedő sem volt közvetlen kapcsolatban. A hús disztribúciós cégeken át érkezett” – mondta Csicsai.

Miroslav Toman cseh föld-művelésügyi miniszter megerősítette: Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztossal megállapodtak abban, hogy Csehország törli a szigorított húsellenőrzéseket a lengyel termékekre. Toman szerint a lengyel fél előrelépésről tett tanúbizonyságot, és a hússzállítmányai biztonságosak lesznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

Vizsgálja a főügyészség a Čistý deň reszocializációs központ ügyét

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?