Gazdaság

Szlovákia a legdrágább a visegrádi négyek közül

Pozsony | A visegrádi országok közül továbbra is Szlovákia a legdrágább a vásárlók számára, az átlagos árszint Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban is alacsonyabb, mint nálunk – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat tegnap közzétett elemzéséből.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 21. 19:34

- Fotó: pixabay

Eszerint Szlovákiában az árak jelenleg az átlagos uniós árszint 69,1 százalékát teszi ki. A cseheknél ennél ugyan csak egy kicsivel jobb a helyzet, Magyarországon azonban ez 62, Lengyelországban pedig csupán 56 százalék. Szlovákiában több termék – így például az elektronikai cikkek és a ruházat – ráadásul az uniós átlagnál is többe kerül. Az élelmiszerek árszintje pedig csupán 9 százalékponttal marad el ettől.

2018. május 9. 17:15

A fizetésekhez képest Szlovákiában drágább az energia az uniós átlagnál

Az Európai Unió országai között továbbra is látványos különbségek vannak az árak szempontjából. Míg például Dániában ezek az uniós átlag 142, Luxemburgban pedig a 127 százalékát teszik ki, Romániában ez 52, Bulgáriában pedig csupán 48 százalék. Nagyon nagyok az árkülönbségek például a szállodák és éttermek kategóriájában. A legolcsóbb Bulgáriában megszállni és étkezni, az uniós átlag mindössze 45 százalékát tették ki a szolgáltatások árai, a sorban következő Romániában 53, Csehországban pedig 60 százalékát. Szlovákiában ez 76 százalék. A legtöbbet, az uniós átlagot 51 százalékkal meghaladó árat Dániában kellett fizetni, a második legdrágább országban, Svédországban pedig 46 százalékkal voltak magasabbak ezek a költségek. A személyes közlekedési eszközök – autók, motorok – kategóriában Szlovákia a legolcsóbb az egész EU-ban, itt ugyanis ezekért az uniós átlag 81 százalékát kellett fizetni. Ebben a termékcsoportban kiugróan sokat, az uniós átlagnál 44 százalékkal kellett többet fizetni Dániában, Hollandia a második, 121 százalékos árszinttel. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?