Sok családnak okoznak gondot a váratlan kiadások

Pozsony | Szlovákiában a lakosság több mint harmada a megtakarítások hiánya miatt nincs felkészülve a váratlan kiadásokra, vagyis képtelen rugalmasan reagálni a hirtelen keletkező költségekre. Az elmúlt tíz évben e tekintetben szinte semmilyen javulás nem tapasztalható, ráadásul régiós összehasonlításban sem állunk túl jól.
Molnár Iván

2018. december 6. 07:22

Egy elromlott autó vagy háztartási gép nagyobb javítása, cseréje, az átmeneti munkanélküliség miatti anyagi nehézség, váratlan betegség Szlovákiában a háztartások több mint harmadának, egész pontosan 34,6 százalékának jelent olyan megoldhatatlan problémát, amely miatt a legtöbbször külső forrásra szorulnak – derül ki a Szlovák Takarékpénztár legfrissebb elemzéséből. Az elmúlt tíz évben e tekintetben ráadásul alig változott a helyzet: nagyjából 35 és 39 százalék között ingadozott azon háztartások aránya, amelyek bevallották, hogy nincs akkora megtakarításuk, ami elegendő lenne a váratlan kiadások finanszírozására.

Régiós szempontból sem teljesít azonban Szlovákia a legjobban. Egyedül a lengyeleket sikerült megelőznünk, és azokat is csak hajszálnyira, hiszen Szlovákia északi szomszédjánál ez az arány 34,8 százalék. Ausztriában ugyanakkor a lakosság csupán 21, Csehországban a 28, Magyarországon pedig a 31,5 százaléka van olyan helyzetben, hogy gondot okoz számára a nem várt kiadás. Magyarország ráadásul uniós rekordot döntött azzal, hogy az előző felméréshez képest csaknem 20 százalékpontos javulást sikerült elérnie.

Látványos különbségek vannak a lakosság egyes rétegei között azonban Szlovákián belül is.

A váratlan kiadások a legtöbb gondot azoknak a családoknak okozzák, amelyekben az anya vagy az apa egyedül tartja el a gyermekeit.

„Az ilyen családok esetében többnyire már a rendes havi kiadásokhoz szükséges anyagiak előteremtése is gondot okoz, egy váratlan kiadás pedig teljesen lenullázhatja a családi kasszát” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte a nem várt kiadásokra a legjobban úgy készülhetünk fel, ha havonta félreteszünk legalább egy kisebb összeget, még ha ez gyakran gondot is okoz. „A legegyszerűbb megoldás, ha állandó megbízást adunk a bankunknak, hogy a fizetésünk átutalását követően egy előre meghatározott összeget egy erre létrehozott takarékszámlára utaljon át” – tette hozzá Buchláková. Akik már eleve fizetnek valamilyen hitelt, azoknak az elemző azt ajánlja, hogy a váratlan élethelyzetek esetére kössenek biztosítást, így ha be is következik a baj, azt ennek köszönhetően könnyebben áthidalhatják. „A gyakorlatban azonban a jelzáloghitelt felvevők csupán harmadának és a fogyasztási hitelt felvevők negyedének van ilyen biztosítása” – mondta Buchláková. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Autógyárak munkaerő nélkül

Egyre vonzóbbak a magyar állásajánlatok

32 dunaszerdahelyi taxist vizsgáltak át a rendőrök

32 taxis munkáját ellenőrizték a rendőrök Dunaszerdahelyen

Bajban az expolitikusok: a rendőrségen Slota és Jánoš ügye

Már Slota is beszállt a kampányba

Nyitra és Pozsony megyében is razziázik a NAKA – az akció fedőneve: Tigris

Nyitra és Pozsony megyében is razziázik a NAKA – az akció fedőneve: Tigris

Börze a kórház csarnokában

Rendhagyó börze a pszichiátrián kezelt betegek munkáiból

alena zsuzsová

41 politikus Zsuzsová listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.