Gazdaság

Rendőrök foglalták el a mohi atomerőművet

Pozsony | A szlovák rendőrség tegnap megszállta a mohi atomerőművet. A razzia során azonban ezúttal nem az erőművet üzemeltető Szlovák Villamos Művek, hanem az atomerőmű harmadik és negyedik blokkját építő cégek iránt érdeklődtek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. július 21. 11:49

„A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerdai bevetése során elsősorban az erőmű építését végző cégek könyveléssel kapcsolatos dokumentumait foglaltuk le, ellenőrizve a cégek által megkötött szerződéseket is. További részleteket azonban egyelőre nem árulhatunk el” – nyilatkozta Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. A mohi bevetéssel egy időben a NAKA Szlovákia több pontján, így például Kassán is razziát tartott az atomerőmű építésével kapcsolatban, amit Janka Burdová, a Szlovák Villamos Művek szóvivője is megerősített.
 
Nem ez azonban az első eset, hogy a NAKA az energiaipari cégek iránt érdeklődik. Két éve a rendőrség a Szlovák Villamos Művekben is razziát tartott. Tavaly októberben öt volt állami menedzsert gyanúsítottak meg azzal, hogy a villamos művek értékét annak privatizációja előtt művileg csökkenthették. A botrány 2006-ba nyúlik vissza, amikor is a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat bérbe adta az erőművet a Szlovák Villamos Műveknek. Az ügyész az akkori felügyelőbizottság négy tagja ellen idegen vagyon hűtlen kezelése címen emelt vádat. Az ötödik vádlott valószínűleg a villamos művek akkori igazgatója.
 
Mohiban legutóbb 2014 júliusában tartottak razziát, mégpedig azokban az épületekben, ahol az atomerőművet működtető Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonosa, az olasz Enel által irányított cég székhelye volt. A rendőrség akkor bizonyítékokat keresett a pozsonyi, trencséni erőműveknél elkövetett bűncselekményekről. Egészen 2006-ig visszamentek a dokumentumok ellenőrzésében, tehát addig az időpontig, amikor lezárult a villamos művek privatizációja, és az Enel 66%-os részesedést vásárolt benne 840 millió euróért. Az Enel már korábban jelezte, hogy a rendőrségi vizsgálat az ő tevékenységével nincs összefüggésben, a rendőrség ugyanis az olaszok szerint csak azt az időszakot vizsgálja, amikor az Enel még nem lépett be a villamos művekbe. (SITA, mi)
Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött egy szlovákiai turistabusz Budapesten

VIDEÓ: centikkel kerülték el a hegyről lezúduló sziklák az autót

Tragikus baleset a Dunaszerdahelyi járásban: egy férfi meghalt, egy nő súlyosan megsérült

Istentisztelet közben szakadt le egy templom teteje, többen meghaltak

Trump: a Mueller-jelentés egyes megállapításai "marhaságok"

Mentőhelikopter szállította kórházba a motorost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?